Egyiptom tárt karokkal várja vissza a zsidókat

Zsinagógákat építene és temetőt tenne rendbe az egyiptomi elnök az arab országba visszatérő zsidók számára. 

Erről is tárgyalt egy amerikai delegációval a napokban Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök – számolt be a Jerusalem Post hétfői száma.

A lap arról ír, hogy Sisi azzal a bizottsággal találkozott, amely Anvar Szadat, a zsidó állammal először egyezséget kötött arab vezető – korábbi egyiptomi elnök – iránt érzett tisztelet miatt érkezett az országba. Az amerikai Kongresszusban posztumusz arany medállal akarják kitünteteni Szadatot ősszel, és most elhozták a hivatalos meghívót utódjának.

A delegációt az az ultra-ortodox zsidó férfi vezette, aki lobbizott az elismerés odaítélésért. Ezra Friedlander arról beszélt a Jerusalem Postnak, hogy a Sisivel eltöltött két órás tárgyalás során az arab vezető kifejezetten nyitottnak mutatkozott a zsidósággal szemben.

Foto: Jerusalem Post

Ha a zsidók szeretnének visszatérni országunkba, a kormányunk kész zsinagógákat építeni számukra

– idézte a delegáció vezetője Sisi szavait. Friedlander szerint az elnök arra is ígéretet tett, hogy rendbe hozzák a világ egyik legrégibb zsidó temetőjét, a kairói Bassatine-t, és ahogy korábban hivatalosan is bejelentette, egy több millió dolláros zsidó örökség felújitási projektet is meg akarnak valósítani.

Márpedig valódi államférfiak léteznek, erre akarjuk felhívni a figyelmet a díj odaítélésével

– mondta Friedlander , aki szerint az amerikai zsidóság többsége korrekt partnerként tekint a jelenlegi egyiptomi elnökre is, mint a Közel-Kelet rendezésének egyik fontos tartóoszlopára.

Sisi egy tekintélyes vezető az arab világban, aki megérti, mennyire fontos a térség stabilitása érdekében a közvetítés a felek között

– hangsúlyozta a delagáció vezetője.