Merkel civil társadalmat sürget Szíriában

A német kancellár szerint erős civil társadalmat kell megteremteni Szíriában ahhoz, hogy a menekültek visszatérhessenek hazájukba.

Politikai változásokat sürgetett Szíriában a menekültek visszatérésének az érdekében Angela Merkel, aki erről az Arab Liga és az Európai Unió hétfői egyiptomi csúcstalálkozóján beszélt – jelentette az MTI. 

Angela Merkel német kancellár felszólította az arab vezetőket arra, hogy támogassák a politikai változás folyamatát Szíriában az országból elmenekült mintegy hat millió ember hazatérésének az érdekében. Ehhez az uniós és az arab országok vezetőinek közösen kell biztosítaniuk az új szíriai alkotmány létrehozásához vezető folyamatot.

Merkel szerint minél hamarabb meg kell kezdeni a megbeszéléseket Szíria jövőjéről, és ezekbe az összes érdekelt felet be kell vonni. Hozzátette: az arab országoknak erős civil társadalomra van szükségük, ahol az állampolgárok jogait tiszteletben tartják, és ezt a lépést különösen fontosnak nevezte a menekültek hazatérése érdekében.

Fotó: National Review

Az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának a témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés. A kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, aki korábbi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar politika kiindulópontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell szétosztani.

Orbán: a mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak

A kérdés, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak

A magyar kormányfő  kiemelte: azt tapasztalja, az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai-arab kapcsolatokra is. Orbán szerint  a migrációs feszültségek okai a jövőben erősödni fognak, és a kérdés az, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak.

A tárgyalások az új szíriai alkotmányt kidolgozó testület létrehozásáról már korábban megkezdődtek a sokszereplős polgárháború felei között, az egyes frakciókat támogató nagyhatalmak bevonásával. Az alkotmányozó bizottságnak kulcsszerepe lenne egy új alaptörvény kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a polgárháború lezárásában.
A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban – a sajtóban rendszeresen szereplő adatok szerint – több mint 360 ezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.