Irán: céljaink 90 százalékát elértük Szíriában

Izrael lépéseinek hatékonytalanságával szemben iráni sikerekről beszélt egy magas rangú katonai vezető, az ország nemzetbiztonsági tanácsának titkára. 

Céljaink több mint 90 százalékát megvalósítottuk Szíriában. Izrael korábbi rakétatámadásainak semmi stratégiai hatása nem volt, mert az „ellenállás” tovább folytatódik – mondta szombaton az iráni Tasnim hírügynökségnek Ali Shamkhani, aki figyelemreméltó magabiztossággal próbálta meg nem történtté tenni az izraeli hadsereg elmúlt éveinek IS-ellenes régiós erőfeszítéseit.

Izrael több száz rakétatámadást intézett eddig Szíria irányába, Irán-támogatta terrorszervezetek egységei és bázisai ellen. A zsidó állam szerint erre azért volt szükség, mert Irán Izrael elpusztítására törekszik és folyamatosan azon dolgozik, miként tudja aláaknázni Izrael biztonságát.

Ez nem is tűnik alaptalannak: az utóbbi időben Teherán egyre fokozta retorikáját a zsidó állammal szemben. „Izrael háborút akar, és ahogy az, illetve az Egyesült Államok viselkedik, nagyon valószínű, hogy meg is kapja” – mondta az iráni külügyminiszter a minapi müncheni biztonsági csúcson. „Nagy az esély, és még nagyobb lesz, ha továbbra sem lesznek hajlandóak észrevenni a súlyos nemzetközi jogsértéseket” – üzente Mohammed Dzsavad Zarif az amerikai delegációnak.

Az iráni biztonsági tanács titkára az interjúban most arról beszélt, hogy Izrael tettével több alkalommal is „átlépte a tiltott zónát”, ezzel komoly aggressziót mutatva és háborút provokálva. Ali Shamkhani utalt arra is, hogy felkészültek újabb támadásokra is abban az esetben, ha az izraeliek megszállnának bizonyos területeket.

„Én abban hiszek, hogy hamarosan komoly felfordulást fog kiváltani mindaz, ahogyan az elnyomott szíriaiak reagálni fognak majd egy esetleges újabb aggresszióra – tette hozzá.

Ha Netanjahu most egyszerre több dologgal is akar foglalkozni, akkor biztosan véget vethet bizonytalannak látszó politikai pályafutásának a közelgő választásokon. Kétlem, hogy ennyire ostoba lenne – fogalmazott az iráni politikus.

Mint arról beszámoltunk, a Nyugat továbbra sem tudja, hogy áll az iráni atomprogram, ezért nem hivatalos látogatást tett Nagy-Britannia titkosszolgálatának, az MI6-nak az igazgatója a múlt héten Izraelben, hogy helyi biztonsági szolgálatokkal együttműködve kiderítse, vajon Irán megsérti-e a 2015-ös atomalku kereteit, és bomba előállításán munkálkodik-e.

A Nemzetközi Atomügynökség bizalmas negyedéves jelentésében a minap azt írta: Irán továbbra is tartja magát a 2015-ös többhatalmi megállapodásban vállalt kötelezettségeihez.

Donald Trump amerikai elnök tavaly kiléptette országát a többhatalmi – Irán, az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Németország és az EU által tető alá hozott – atomalkuból, egyúttal visszaállította a Teherán elleni szankciókat, amelyeket az atomalku életbe lépésével oldott fel az előző elnöki adminisztráció. Washington ezt azzal indokolta, hogy Teherán finanszírozza a terrorizmust és a közel-keleti térség destabilizációjára törekszik.

(Fotó: Wikipedia)