Alex Younger a hírek szerint hétfőn találkozott Joszi Kohennel, a Moszad vezetőjével, és más izraeli szolgálatok képviselőivel.

A csatornához eljutott információk szerint bár Teherán a 2015-ös alku keretein belül „végzi előkészületeit” arra az esetre, ha megszületik a politikai döntés, hogy megszegjék a megállapodást, de egyelőre nem mutatott nukleáris fegyver meglétére utaló magatartást.

A Channel13 összeállításából kiderül, Irán a közelmúltban újrakezdte a centrifuga-gyártást, és arra készül hogy „megújítsa urándúsító tevékenységét” is, egyelőre az atomalku által biztosított mozgáskörön belül, melyet az Egyesült Királyság teljes mellszélességgel támogat.

Egy, a brit médiában megjelenő beszámoló szerint a Moszad a közelmúltban együttműködött az MI6-el és a CIA-val egy az iráni Natanz dúsító üzem igazgatóhelyettesének meggyilkolásában segédkező atomtudós, Musztafa Ahmadi Rosan Egyesült Királyságba menekítésében egy sűrűn használt migránsútvonalon keresztül.

Teherán továbbra is tagadja, hogy atomfegyver előállítására törekedne, ragaszkodva ahhoz, hogy atomprogramja kizárólag békés, polgári célokat szolgál.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése szerint Irán jelenleg teljes mértékben eleget tesz az atomalku feltételeinek.

Ezzel szemben foglal állást azonban az Egyesült Államok, illetve az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is.

Donald Trump tavaly nyáron kilépett az alkuból, mivel Irán szerinte folyamatosan megszegi az egyezmény kereteit. Az izraeli miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésében elmondott szeptemberi beszédében pedig világosan kijelentette:

„Az ok, amiért Irán nem pusztította el atom-archívumát és raktárait nem az, hogy feladta volna atomfegyverek előállítására kitűzött célját. Valójában minden ilyen helyet a megfelelő időben használatba fognak helyezni, hogy atombombát állítsanak elő.”

Netanjahu elnök azonban ígéretet tett arra, ezt nem fogja hagyni, bármit igyekszik is elrejteni Teherán, Izrael megtalálja, és elpusztítja.