Orbán Viktor megérkezett Izraelbe

A magyar miniszterelnök a Visegrádi országok és Izrael meghiúsult V4 csúcstalálkozójára indult a zsidó államba. A magyar delegációban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

Lengyelország ma délben közölte, hogy nem vesz részt a találkozón, ezt követően pedig Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Lengyelország távolmaradása miatt egyáltalán nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben. Helyette kétoldalú találkozók lesznek. Izraeli kormányforrások megerősítették a hírt.

Tel-Aviv, 2019. február 18.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megérkezik a tel-avivi repülõtérre, ahol Jószéf Amrani izraeli nagykövet fogadja 2019. február 18-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Amint korábban megírtuk, Netanjahu miniszterelnök múlt héten tett kijelentésének értelmezését vitatta a lengyel politikai vezetés, mely a The Jerusalem Post izraeli lap szerint így hangzott:

„a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

Az eset miatt péntek délelőtt bekérették a lengyel külügyminisztériumba Izrael varsói nagykövetét. Azt kérték, hogy az izraeli fél „egyértelműen fogaljon állást” Netanjahunak az izraeli sajtóban idézett kijelentése kapcsán.

„Netanjahu miniszterelnök hivatala egy nyilatkozatban megmagyarázta az ügyet, cáfolva a The Jerusalem Post által közölt információt” – utalt Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal vezetője az izraeli miniszterelnöki hivatal által péntek délután kiadott dokumentumra.

„Újságíróknak nyilatkozva, Netanjahu miniszterelnök lengyelekről beszélt, nem pedig a lengyel nemzetről vagy államról”

– idézi a lengyel sajtó Izrael állásfoglalását. Ebben az is áll, hogy a sajtó Netanjahu „félreértett kijelentését” közölte, „a ferdítést okozó újságíró majd helyesbítette ezt”.

Ezután a lengyel kormány úgy döntött, csak külügyminiszteri szinten képviselteti magát a csúcstalálkozón, de vasárnap este tovább eszkalálódott a konfliktus, miután a frissiben kinevezett ügyvezető izraeli külügyminiszter egy televízióműsorban Jichák Samir szavait idézve kijelentette,

„a lengyelek már az anyatejjel magukba szívják az antiszemitizmust”

A lengyel fél a kijelentést követően teljes egészében lemondta a részvételt.

Elemzők szerint Orbán Viktorra vár a nehéz feladat, hogy a kétoldalú találkozókon valamilyen módon megpróbálja elhárítani az akadályokat a V4-ek és Izrael között kibontakozó együttműködés útjából.