Lengyel-izraeli vita: Majdnem meghiúsult a jeruzsálemi V4-csúcs

Lecsillapodtak a kedélyek Varsó és Jeruzsálem között, miután kiderült: pontatlanul idézték Netanjahut. A lengyelek annyira megsértődtek, hogy már majdnem lemondták a jövő heti V4-csúcsot. Beszámolók szerint a The Jerusalem Post egy azóta már lekerült cikkében szerepelt a pontatlan idézet.

A The Jerusalem Post csütörtök esti cikkében szerepelt hogy Netanjahu szerint „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”. Izrael varsói nagykövete péntekre virradóra a lengyel miniszterelnöki hivatalhoz továbbított közleményében tagadta, hogy Netanjahu ezt mondta volna a varsói közel-keleti konferencián. Netanjahu kérésére a lap is helyesbítést közölt.

Az izraeli miniszterelnök valójában így fogalmazott:

„Lengyelek együttműködtek a nácikkal. Látják? Kimondtam. Ez tény. És nem ismerek egyetlen embert sem, akit ezért elítéltek volna.”

Az izraeli miniszterelnök ezzel az elhíresült lengyel holokauszt-törvényre utalt: a tavaly március óta hatályos jogszabály akár három év börtönnel is büntetheti azt, aki „lengyel haláltáborokról” beszél, vagy aki szerint Lengyelországnak része volt a náci bűnök elkövetésében.

Egyes lengyel tudósításokban az „a” szócska is szerepelt a lengyelek előtt („a” lengyelek is kollaboráltak), ami már általánosító jelentést ad a mondatnak. A lengyelek ezen sértődtek meg, bár az izraeli miniszterelnök hivatala váltig állítja, Netanjahu nem az összes lengyelre gondolt.

Az ügy miatt bekérették a varsói külügyminisztérumba Izrael nagykövetét is.  A szóvivő szerint Varsó „több információt szeretne szerezni erről”, és ismertetni akarják a nagykövettel a lengyel álláspontot is.

Mike Pence amerikai alelnök, Andrzej Duda lengyel államfõ, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Közel-Keletrõl szóló nemzetközi konferencián, Varsóban 2019. február 13-án.
MTI/AP/Michael Sohn

A lengyel sajtóban megjelent általánosító fordítás annyira felbőszítette a kedélyeket, hogy a helyesbítés előtt Andrej Duda köztársasági elnök Twitter-üzenetben már az Izraelbe tervezett V4-es találkozót is le akarta mondani:

Andrzej Duda on Twitter: „Jeśli wypowiedź Premiera Netanjahu brzmiała tak, jak podają media, gotów jestem udostępnić Rezydencję Prezydenta RP „Zameczek” w Wiśle na spotkanie Premierów Grupy Wyszehradzkiej (V4). Izrael nie jest w tej sytuacji dobrym miejscem by się spotykać, mimo wcześniejszych ustaleń. / Twitter”

Jeśli wypowiedź Premiera Netanjahu brzmiała tak, jak podają media, gotów jestem udostępnić Rezydencję Prezydenta RP „Zameczek” w Wiśle na spotkanie Premierów Grupy Wyszehradzkiej (V4). Izrael nie jest w tej sytuacji dobrym miejscem by się spotykać, mimo wcześniejszych ustaleń.

„Ha az izraeli miniszterelnök szavai valóban úgy hangzottak el, ahogy az a sajtóban megjelent, akkor kész vagyok új, lengyelországi helyszínt ajánlani a soron következő V4-es találkozónak. Izrael nem tűnik megfelelő helyszínnek ebben a helyzetben, hiába a korábbi megállapodások.” – írta a lengyel köztársasági elnök.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök is meglepőnek nevezte Netanjahu kijelentését. Ő is Twitter-üzenetben reagált. Azt írta: nem volt lengyel kormány a náci megszállás alatt, vagyis mind a lengyelek, mind a zsidók német elnyomás alatt voltak.

Izrael varsói nagykövetsége is megerősítette a lengyel miniszterelnök szavaira reagálva: Netanjahu nem állította, hogy a lengyel nemzet követett volna el bűncselekményeket zsidókkal szemben, csak azt, hogy lengyelek együttműködtek, illetve eddig még senkit sem ítéltek el a holokauszt-törvény alapján.

A V4-es országok vezetőit Netanjahu hívta meg Izraelbe még 2017-es budapesti látogatása alkalmával. Az izraeli miniszterelnök akkor a V4-es csúcs meghívottjaként érkezett a magyar fővárosba. A februári esemény részleteit Netanjahu az év elején Brazíliában beszélte meg Orbán Viktorral, amikor a két kormányfő részt vett Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatási ünnepségén.

A Times of Israel értesülései szerint a jövő hét elejére tervezett V4-es csúcs központi témája – a budapestihez hasonlóan – Izrael kedvezőtlen megítélése lesz az Európai Unióban. Netanjahu ugyanis a visegrádi országok segítségével szeretné elérni, hogy Izrael jobb megítélésben részesülhessen Brüsszelben.

A varsói nemzetközi konferencián Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország nem támogatja az Izraellel szembeni gazdasági, kereskedelmi típusú megszorító intézkedéseket – mondta. Felidézte: Magyarország az ilyen intézkedéseket nem is alkalmazta, hiába adott ki ilyen típusú ajánlásokat az Európai Bizottság.