Földgázt kaphat Róma a jeruzsálemi nagykövetségért cserébe

Benjámin Netanjahu miniszterelnök reméli, hogy meg tudja győzni Olaszországot, hogy ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

„Úgy vélem, eljött az idő, hogy Róma elismerje Jeruzsálemet a zsidó nép háromezer éve fennálló ősi fővárosaként, ahogyan azt az Egyesült Államok is megtette”

– mondta Netanjahu a la Repubblica olasz napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Az Európai Unió többi részéhez hasonlóan Olaszország is ellenezte Jeruzsálemnek Izrael fővárosaként való elismerését.

Netanjahu most abban reménykedik, hogy a tavaly hivatalba lépett, Izrael határozott támogatójaként ismert olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni szembeszáll az EU politikájával, és lépést tesz Jeruzsálem támogatása érdekében.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes azonnal támogatta Netanjahu felhívását.

„Határozottan igent mondok Jeruzsálemre, Izrael fővárosára, a béke, a történelem és az igazság nevében”

– írta a Twitteren.

A Reutersnek tavaly augusztusban, miniszterelnökké választása előtt adott interjújában Meloni óvatosabb volt, és azt mondta, nem tervezi, hogy követi az Egyesült Államok példáját.

„Ez diplomáciai kérdés, és a külügyminisztériummal együtt kell értékelni”

– mondta Meloni.

Állítólag Jeruzsálembe költözik a magyar nagykövetség

Első lenne az Európai Unió tagországai közül.

Római tartózkodása alatt Netanjahu találkozik a zsidó közösség tagjaival, pénteken pedig 45 perces megbeszélést folytat Melonival. Ez Netanjahu második külföldi útja hivatalba lépése óta (első a múlt hónapban volt Franciaországban).

A Melonival folytatott megbeszélése során Netanjahu valószínűleg fel fogja vetni Olaszország gyenge támogatását az ENSZ-ben.

„2015 óta Olaszország 89 alkalommal szavazott ellenünk az ENSZ-ben. [Ez] ütközik a kiváló kétoldalú kapcsolatainkkal”

– mondta Netanjahu a la Repubblicának. „Ahelyett, hogy olyan nemzetekkel foglalkoznának, mint Szíria és Irán, ahol a legalapvetőbb jogokat is lábbal tiporják, az ENSZ-ben az országok Izrael, a Közel-Kelet egyetlen demokráciája ellen szavaznak.”

Netanjahu arra is törekszik majd, hogy fellendítse a gazdasági kapcsolatokat Olaszországgal, és kilátásba helyezte, hogy földgázzal látná el Izrael Olaszországot.

„Szeretnék több gazdasági együttműködést [Izrael és Olaszország között]… Úgy vélem, hogy a vállalatukkal való szorosabb kapcsolat mindkét fél számára pozitív lesz” – mondta Netanjahu az olasz napilapnak.

„És akkor ott van a földgáz: Rengeteg van belőle, és szeretném megvitatni, hogyan juttassuk el Olaszországba, hogy támogassuk az önök gazdasági növekedését”

– mondta.

Olaszország elkötelezett az Oroszországból származó energiaimportjának kiváltása mellett, és ebben segítségére lehet Izrael is, tavaly júniusban ugyanis Izrael és Egyiptom megállapodást írt alá az Európai Unióval, amelynek célja az Európába irányuló földgázexport fellendítése.

Izrael már jövőre szállíthat földgázt Európába

Az orosz szállítások visszafogása miatt kieső mennyiség nagyjából 10 százalékát pótolhatja.