Állítólag Jeruzsálembe költözik a magyar nagykövetség

Magyarország a jövő hónapban Jeruzsálembe költöztetheti izraeli nagykövetségét – állítja a Times of Israel.

A két fél állítólag az elmúlt napokban jutott megállapodásra az ügyben, a részleteket Eli Cohen külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közötti intenzív tárgyalások során dolgozták ki – közölték magas rangú külügyminisztériumi tisztviselők pénteken a Zman Jiszráél, a Times of Israel héber nyelvű testvéroldalán.

A lépéssel Magyarország lehetne az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben, amit a blokk ellenez az Izrael és a palesztinok közötti békemegállapodás hiányában.

Magas rangú izraeli külügyminisztériumi források, akik megerősítették a tervezett nagykövetség áthelyezését, a lépést azzal hozták összefüggésbe, hogy Orbán segíteni akar Netanjahunak, diplomáciai sikert biztosítva a miniszterelnöknek a kormányának az izraeli igazságügyi rendszer átalakítására vonatkozó vitatott tervei miatti politikai instabilitás közepette.

Orbán Viktor 2019-es izraeli látogatása során ígéretet tett arra, hogy „diplomáciai státuszú” kereskedelmi irodát hoz létre Jeruzsálemben, amely néhány hónappal később meg is nyílt.

„Ez egy nagyon izgalmas pillanat számunkra, mert sok évtized óta ez az első európai diplomáciai képviselet, amely Jeruzsálemben nyílik meg, és három magyar diplomata kerül ebbe az irodába kereskedelmi céllal” – mondta akkor Netanjahu a megnyitó ünnepségen, amelyen Szijjártóval együtt vett részt. „Ez fontos a kereskedelem, a diplomácia és az a lépés, amelyet Magyarország most vezet, hogy megváltoztassa az európai hozzáállást Jeruzsálemhez.”

„És egy telek vár rátok közvetlenül az amerikai nagykövetség mellett”

– tette hozzá akkor Netanjahu, utalva Donald Trump amerikai elnök azon döntésére, hogy 2018-ban elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda költözteti az amerikai képviseletet.

Az Egyesült Államok után azóta több más ország is Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét, vagy bejelentette erre irányuló szándékát.

Budapest az elmúlt években Jeruzsálem leghűségesebb támogatója volt az Európai Unióban, és több olyan törekvést is megakadályozott, amelyek az izraeli politikát bíráló nyilatkozatok kiadására irányultak. Például 2020-ban Magyarország volt azon országok egyike, amelyek nyilvánosan nem emelték fel szavukat Izrael azon – azóta meghiúsult – terve ellen, hogy egyoldalúan annektálja Ciszjordánia egy részét.

Orbán Balázs: Ha Izrael kéri, átgondoljuk követségünk Jeruzsálembe költöztetését

Terjedelmes interjút készített az Israel Hayom Orbán Balázzsal, Orbán Viktor politikai főtanácsadójával. Az interjút változtatás nélkül közöljük.