Antiszemitizmusa miatt bukhatja frankfurti koncertjét Roger Waters

A Pink Floyd volt zenészének aktuális németországi turnéja előtt több nagyvárosban élénk vita folyik arról, megtartsák–e a koncerteket. Roger Waters ugyanis ez elmúlt hónapokban fokozta eddig is éles hangú Izrael–gyűlölő, sőt nem egyszer antiszemita nyilatkozatait, és külön botrányt kavart Ukrajnával szembeni, Putyin–párti nyílt kiállása – számolt be róla a Tett és Védelem Alapítvány.

Elsőként, úgy tűnik, Frankfurt am Main fogja jelezni, hogy nem kér Watersből: előbb a zsidó közösség, majd egy széles körű civil összefogás, végül Frankfurt városa és Hessen tartomány is a május 28–i koncert ellen foglalt állást.

A lépés érdekessége, hogy a tiltakozás nem csupán Waters hírhedt Izrael–ellenes kiszólásainak, a BDS bojkottmozgalmat támogató aktivizmusának szól (mint írják, a művész koncertjein „központi szerepet játszanak az antiszemita narratívák”), de a helyszínnek is: a civilek tudni akarják, hogyan történhet meg az, hogy Waters a Festhalléban lép fel.

A Festhalle, amely egyébként évtizedek óta számos rockkoncert színhelye, az 1938–as novemberi pogromok idején elkövetett erőszakos zsidóellenes incidensek történelmi színhelye, több mint 3000 zsidót deportáltak innen egy közeli pályaudvaron keresztül a dachaui és buchenwaldi koncentrációs táborokba.

A „This Is Not A Drill” című tavaszi turné a frankfurti szervezetek szerint „kifejezetten Waters politikai programját hivatott megjeleníteni”, azt a szervezők állítólag a zenész Izrael-gyűlöletével és a zsidó állam elleni bojkottjával való azonosulást célzó rendezvénynek szánják.

„Elég volt a hülyeségeidből” – rendesen helyretették az antiszemita rocksztárt

Roger Waters egy nemrég megjelent interjúban a náci Németországhoz hasonlította napjaink Izraeljét.

Münchenben és Kölnben a jelek szerint megtartják a koncerteket, és Berlinben sincs esély a két fellépést lemondani, mivel a helyszín, a Mercedes Benz Arena magánkézben van. A Festhallét fenntartó Frankfurti Vásár viszont 40 százalékban Hessen tartomány és 60 százalékban Frankfurt város tulajdonában van, így jogukban áll utasítani a csarnokot a szervezővel kötött szerződéstől való elállásra.

Waters hosszú éve óta, egyre szélsőségesebb tónusban ad hangot antiszemita nézeteinek.

Volt, hogy koncertjén Dávid–csillagot viselő disznó alakú léggömböket eregetett, volt, hogy neves rockzenészeket arra igyekezett felszólítani, nehogy fellépjenek Izraelben, néhány éve pedig egy palesztinbarát brit kampányrendezvényen Izrael eltörléséről énekelt: „Visszavesszük az országot, a Jordán-folyótól a tengerig” – dalolta.

Tavaly ősszel a Rolling Stone című amerikai lap szembesítette Waterst először nyilvánosan zsidógyűlölő nézeteivel. A riporter szerint többször is kiabálásba átfordult interjú során Waters hangsúlyozta, hogy ő nem antiszemita, de nem fogadja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus–definícióját, és közölte: ő csak „azt a tényt” kritizálja, hogy Izrael „egy felsőbbrendűségi, telepes gyarmatosító projekt, amely apartheid rendszert működtet.”

Roger Waters április 23–án Budapesten is koncertet ad az MVM Dome–ban.

„Hazug sz*rnak” nevezte Golda Meirt a Pink Floyd egykori gitárosa

Zsidó csoportok válaszul azt üzenték Watersnek, hogy az idejét inkább olyan csoportok támogatásával töltse, amelyek hidakat építenek a közösségek között.