Mi történne, ha Irán nem használna izraeli technológiát?

Egy új iráni törvény értelmében Isten ellen vétkezik, aki a „cionisták” szoftvereit használja az országban.

Különleges összeállítást készített a The Times of Israel szerzője, David Horovitz, aki emlékeztet: hétfőn az iráni parlament egy olyan törvényt fogadott el, amely Isten elleni bűntettnek ítél „minden együttműködést” Izraellel — különösen az izraeli komputer-technológa és szoftverek használatára vonatkozóan.

„Minden iráni szervtől azt követeljük, hogy csak az ország regionális és nemzetközi kapacitását használja a cionista rezsim lépései ellen való tiltakozásként” — szerepel a törvényben, amely szerint „tilos az izraeli hardver és szoftver termékek használata”.

Márpedig a The Times of Israel szerzője szerint az izraeli innováció és technológiai fejlesztések olyan mélyen beágyazódtak a mai modern életbe, hogy a rezsim rendelkezése akár évtizedekre is visszarepítheti Iránt a múltban.

Bye-bye számítógép!

Az első, aminek biztosan búcsút kellene intenie Iránnak, az a számítógép. Ugyanis mára szinte mindegyiket — Izraelben kidolgozott — Intel chipekkel működtetik. Az Intel Israel termékei asztali gépekben, tabletekben és laptopokban is világszerte ott vannak.

Az Apple 2009 óta használja a cég chipjeit, valamint kutatóközpontot is fenntart a zsidó államban.

Persze nem biztos, hogy Iránnak szüksége lesz ilyen eszközökre, hiszen internetet sem használhat, ha tartani akarja magát a törvényhez. Az internet gerincét képező routerek kifejlesztésében ugyanis kulcsszerepet töltött be a Cisco Sytems, amely szintén évek óta szoros együttműködésben áll izraeli szakemberekkel.

Tartózkodási adataink közzétételével segíti a vírus elleni harcot a Google

Azt azonban megígérték, hogy „személyes beazonosítást lehetővé tevő információkat” nem tesznek elérhetővé.

Iránban a Google-nek sem lenne helye, emlékeztet Horovitz, hiszen az óriáscég emberei Izraelben is kutatómunkát végeznek, ahogy a másik nagy keresőmotor, a Bing is szorosan kapcsolódik az országhoz.

A felhő alapú adattároló rendszerek szintúgy kiesnek, ahogy sok banki tranzakció is — hiszen számos nemzetközi bank — köztük a Citibank, az RBS, a Deutsche Bank és a többi — Izraelben tart fent kutatórészleget, kihasználva az izraeli innovációs rendszereket.

Az autókkal és gyógyszerekkel is bajba kerülnek

A General Motors mellett számos cég végez fejlesztéseket a zsidó államban. Napjainkban pedig az önvezérlésű autók kifejlesztésében is egy izraeli cég vezet (Mobileye) jelenleg. A Teva gyógyszergyártó cég szintén tiltólistára kerülhet, ezzel pedig Irán az egészségügy területén is jelentős veszteségeket élhet át.

A Copaxone bojkottálásával a sclerosis multiplexes betegek járnak rosszul, a kardiológia területén pedig a kulcsfontosságú előrelépésekkel haladó izraeli Medinolt lesz kénytelen nélkülözni az állam.

A sort szinte a végtelenségig tovább lehetne folytatni, ám összefoglalóul — a teljesség igénye nélkül — íme néhány további cég, amelyeket Iránnak biztosan mellőznie kell, ha az új törvényhez akarja tartani magát:

Boeing, Deutsche Telekom, Hyundai, Renault, LG, Samsung, Siemens, Volkswagen, Volvo és BMW.

Ez utóbbi pedig nagy valószínűséggel különösen fájó pont lehet Hamenei ajatollah számára, akit 2013-ban éppen BMW típusú autójában ülve kaptak lencsevégre.

Izraelt ismét megsemmisítéssel fenyegette Irán legfelsőbb vezetője

Ali Hamenei ajatollah ismét „rákos daganatnak” nevezte a zsidó államot és „szabadságharcuk” folytatására buzdította a palesztinokat.