Tartózkodási adataink közzétételével segíti a vírus elleni harcot a Google

Azt azonban megígérték, hogy „személyes beazonosítást lehetővé tevő információkat” nem tesznek elérhetővé. 

A Google péntektől kezdve közzéteszi a világ minden tájáról származó felhasználóinak helymeghatározási adatait, hogy a kormányok felmérhessék a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben alkalmazott társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseik hatékonyságát – jelentette ki a technológiai óriás.

A felhasználók 131 országra kiterjedő mozgásának időbeli változásait bemutató jelentéseket egy speciális honlapon, „grafikonos formában és földrajzi lebontásban teszik elérhetővé” egy, a cég által működtetett blog bejegyzése szerint – írja az í24 NEWS.

Az olyan helyekre történő látogatások jellemzőiben bekövetkezett változásokat, mint amilyenek a parkok, az üzletek, az otthonok, vagy éppen a munkahelyek, százalékpontos növekedések, illetve csökkenések formájában jelenítik meg, nem pedig a látogatások abszolút számában

– hangsúlyozza a Google Maps főnöke, Jen Fitzpatrick, és a cég egészségügyi igazgatója, Karen DeSalvo által jegyzett poszt.

„Ez az információ segíthet a tisztviselőknek megérteni az alapvető szükségletek kielégítésére irányuló mozgásokban bekövetkezett változásokat, és ezzel támogathatják a munkaidőre vonatkozó ajánlások, valamint a kézbesítési szolgáltatások kialakítását”.

Hasonlóan a forgalmi dugók észlelése vagy a forgalom mérése esetén a Google Maps-en megszokott gyakorlathoz, az új jelentések szintén „összesített, névtelen” adatokat közölnek majd azoktól a felhasználóktól, akik aktiváltak a helymeghatározást a készülékeiken.

Semmilyen, a „személyes beazonosítást elősegítő információt”, mint például a személyek tartózkodási helyét, kapcsolatait vagy mozgását, nem tesznek elérhetővé

– állítja a levél.

Kínától Szingapúron át Izraelig számos kormány rendelte el polgárai mozgásának elektronikus megfigyelését annak érdekében, hogy korlátozzák az eddig több mint egymillió embert megfertőző és 50 ezernél is több áldozatot követelő vírus terjedését.

Demokrácia a világjárvány árnyékában

Magától értetődő, hogy a rendkívüli koronavírus-helyzet rendkívüli intézkedésekért kiált, de vajon hol a határ, és milyen világra ébredünk, ha elmúlik a vész?