Corbyn államosítana, és azonnal elismerné a palesztin államot

A brit Munkáspárt megakadályozná a fegyvereladásokat Izrael számára, népszavazást írna ki a Brexit feltételeiről, illetve az EU-ban maradásról. A pártelnök ismertette pártja választási programját a december 12-ére kiírt, előrehozott parlamenti választásokra.

A Munkáspárt azonnal leállítaná a fegyvereladásokat Szaúd-Arábia számára, hogy azokat ne tudja Jemenben használni, és Izrael számára is hasonló tiltást vezetne be, mert szerinte azokat palesztin civilek emberi jogainak megsértésére használják. Ezt is tartalmazza a brit baloldali párt választási programja – írja a The Times of Israel.

A párt a dokumentumban arra is ígéretet tesz, hogy „azonnal” elismeri a palesztin államot, ha kormányt alakíthat a december 12-ei választásokat követően. A Munkáspárt a kétállami megoldást támogatja, „egy biztonságos Izraelt, mellette pedig egy biztonságos és élhető Palesztinát.”

Újra államosítanának

A lap szerint a választási program erősen baloldali elemeket tartalmaz, így a jóléti kiadások emelését, a fontos gazdasági nagyvállalatok, például energiaszolgáltatók újra állami kézbe vételét. A Labour államosítaná a vasutat és a szélessávú internethálózatot, hatalmas befektetést eszközölne a közszolgáltatásokba, és bevezetné a 32 órás munkahetet.

„Évtizedek óta ez a legradikálisabb és legambiciózusabb terv az ország átalakítására, a jelen generáció egyetlen lehetősége a valódi változásokra”

– így jellemezte a választási programot Corbyn.

Jeremy Corbyn launches Labour Party manifesto

The Labour Party launches their manifesto in Birmingham, in the biggest day of the party’s campaign so far.(Subscribe: https://bit.ly/C4_News_Subscribe)—–…

A YouGov e héten készült közvélemény-kutatása szerint a Munkáspárt támogatottsága 30 százalékos, míg a kormányzó Konzervatív párt 42 százalékon áll.

Corbyn évek óta erős kritikusa Izraelnek, korábban barátainak nevezte a Hamász és a Hezbollah terrorszervezeteket, amikor még 2009-ben meghívta képviselőit egy parlamenti találkozóra.

A pártelnök visszautasította az antiszemitizmus-vádat, mondván, a brit zsidóknak semmi félnivalójuk nincs a Munkáspárttól. Egy friss felmérés szerint a brit zsidóknak mindössze 7 százaléka támogatná a pártot.

Újra megkérdeznék a briteket

A Brexit ügyében új megállapodást kötnének az Európai Unióval, amelyet aztán népszavazásra bocsájtanának.

A választási program szerint a munkáspárti kormány által kötendő új megállapodás alapján az Egyesült Királyság széleskörű vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, és szoros szabályozási harmonizációt alakítana ki az unió egységes belső piacával.

A Labour-kormány az új egyezményt jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátaná, és a referendum szavazólapján szerepelne az a választási lehetőség is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

A választási program szerint a Munkáspárt mindezt a kormányalakítás utáni első hat hónapban szeretné véghezvinni. A dokumentum leszögezi, hogy a Labour-kormány haladéktalanul végrehajtaná azt a döntést, amelyet a brit nép az új népszavazáson hoz.

A programban nem szerepel ugyanakkor, hogy a népszavazáson a munkáspárti kormány az általa kötendő új Brexit-megállapodás vagy a további brit EU-tagság mellett kampányolna,

és az erre vonatkozó kérdésre Jeremy Corbyn sem adott egyértelmű választ a program birminghami bemutatóját követő sajtótájékoztatón.

Corbyn hazudott a miniszterelnök-jelöltek vitájában?

Hazugnak nevezte a brit Munkáspárt elnökét egy baloldali zsidó szervezet titkára azok után, amit Corbyn egy televíziós vitában állított a pártját ért antiszemita vádakkal kapcsolatban.

A Labour vezetője szóban is megerősítette: bárhogy döntsenek a brit választók a referendumon, azt a munkáspárti kormány végrehajtja.

A választási program szerint azonban az sem jelentheti a mostani állapotok változtatás nélküli elfogadását, ha a britek az új népszavazáson úgy döntenek, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja.

Ebben az esetben a munkáspárti kormány meghirdetné az EU radikális reformjának programját, különös hangsúlyt fektetve az „éghajlati vészhelyzet” és az adóelkerülés kezelésére, valamint a megszorító politika és az egyenlőtlenségek felszámolására.

A választási programban szerepel az is, hogy a munkáspárti kormány automatikusan biztosítaná az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgároknak a további tartózkodási és munkavállalási jogot, véget vetve a jelenlegi kérvényezési kötelezettségnek.

A konzervatív párti kormány által meghonosított mostani szabályozás szintén lehetővé teszi, hogy az országban élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit után is az Egyesült Királyságban maradjanak jelenlegi jogosultságaik megtartásával, de letelepedett jogi státusért – vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz, és az engedély megadása nem garantált.

A Munkáspárt választási programja szerint a Labour-kormány ennek a bizonytalanságnak vetne véget a tartózkodási és munkavállalási jog automatikus biztosításával, amelynek alapján a külföldi EU-állampolgároknak a továbbiakban nem kellene külön tartózkodási engedélyért folyamodniuk.

Ne szavazz Corbynra, buzdít két tucat brit közszereplő

Huszonnégy brit író, színész, aktivista, híresség írt alá egy nyilatkozatot, melyben arra kérik az embereket: a következő havi választáson ne az antiszemita botrányoktól sújtott Munkáspártra szavazzanak.