Corbyn hazudott a miniszterelnök-jelöltek vitájában?

Hazugnak nevezte a brit Munkáspárt elnökét egy baloldali zsidó szervezet titkára azok után, amit Corbyn egy televíziós vitában állított a pártját ért antiszemita vádakkal kapcsolatban.

Megtettem a szükséges lépéseket a párton belül. Ha valaki bármilyen antiszemita tettet vagy kijelentést követett el, azt vagy felfüggesztettük vagy kitiltottuk a pártból. Minden egyes esetet kivizsgáltunk.

– fogalmazott Jeremy Corbyn egy televíziós vitán, amelyet a hét elején rendeztek Londonban.

A konzervatív párt miniszterelnökével, Boris Johnsonnal folytatott viharos eszmecserén a szokásos politikai csörte közepette szinte természetes, hogy előkerült a Munkáspártot gyakran érő zsidóellenesség, illetve a rasszizmus vádja is.

Mint hónapok óta ismert, és a Neokohn is több alkalommal is beszámolt róla,

Corbyn személyét és munkatársait is rendszeresen éri a vád, hogy Izrael-ellenes és zsidógyűlölő nézeteket artikulálnak.

Tony Blair: az antiszemitizmus-vád megöli a Munkáspártot

Nagy pártcsatát jósol a közelgő brit választások miatt a volt miniszterelnök, aki szerint a Corbynhoz köthető antiszemitizmus-vád tönkreteszi a baloldali Munkáspártot.

Mi ezt nagyon-nagyon komolyan vesszük (a párton belüli antiszemita jelenségek kivizsgálását – a szerk), mert én nem akarok egy olyan társadalomban élni, amelyben a rasszizmus elterjedt

– bizonygatta a Munkáspárt miniszterelnöki székbe vágyó elnöke a vitaműsorban.

Szavaira még aznap este élesen reagált egy baloldali zsidó szervezet, a Zsidó Munkásmozgalom (Jewish Labour Movement) titkára, aki nemes egyszerűséggel hazugságnak nevezte Corbyn nyilatkozatát.

Fotó: MTI/EPA/ANDY RAIN

Mint a brit The Jewish Chronicle beszámolójában olvasható, Peter Mason a következőképpen kommentálta a pártvezér kijelentését:

Ez egy hazugság. (…) Szégyellhetné magát. Ez egy gyalázatos epizód a Munkáspárt hosszú, büszke történelmében.

Mason az emberek félrevezetésével vádolta Corbynt, és emlékeztetett,

legalább 130 jelentős antiszemita eset van – ezek között több olyan is, amelyek évekkel ezelőtt történt –, amellyel még mindig nem foglalkoztak érdemben.

Mason szerint a párt egyáltalán nem fárasztotta magát azzal, hogy az ügyeket megfelelően kivizsgálja, pláne, hogy döntéseket is hozzon ezekkel kapcsolatban.

Peter Mason elárulta, hogy a közelmúltban benyújtott egy, a politikai alakulat intézményesült zsidóellenes rasszizmusával kapcsolatos dossziét Skócia, Anglia és Wales egyenlőség előmozdításával foglalkozó nemzeti szervéhez, az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsághoz (EHRC), több mint 70 munkáspárti aktivista, tisztviselő, alkalmazott és politikus eskü alatt tett tanúvallomása alapján.

15 ezer oldalas elemzés bizonyítja Corbynék antiszemitizmusát

Két év kutatómunkáját összegezték egy terjedelmes tanulmányban, amely bizonyítékokkal támasztja alá a brit Munkáspárt zsidóellenességét.