Aggasztó hír érkezett: Irán és Szaúd-Arábia közös hadgyakorlatra készül

Az iráni haditengerészet parancsnoka szerint Irán és Szaúd-Arábia közös hadgyakorlatra készül a Vörös-tengeren. A jelentést Szaúd-Arábia egyelőre nem erősítette meg.

Irán és Szaúd-Arábia állítólag közös hadgyakorlatra készül a Vörös-tengeren – jelentette kedden az AFP egy iráni jelentésre hivatkozva, amelyet Szaúd-Arábia még nem erősített meg. Ez lenne az első alkalom a két regionális hatalom között, hogy közös hadgyakorlatot tart.

„Szaúd-Arábia kérte, hogy közös hadgyakorlatokat szervezzünk a Vörös-tengeren” 

– mondta Shahram Iráni admirális, az iráni haditengerészet parancsnoka, akit az iráni ISNA hírügynökség idézett.

„Az egyeztetés folyamatban van, és a két ország küldöttségei megtartják a szükséges konzultációkat a gyakorlat lebonyolításáról” – folytatta, bár részleteket és ütemtervet nem közölt.

Irán és Szaúd-Arábia régóta regionális riválisok voltak, és Szaúd-Arábia 2016-ban megszakította kapcsolatait Iránnal, miután tüntetők megszállták a szaúdi diplomáciai képviseleteket Teheránban és az északkeleti Mashhad városában.

A szaúdi koronaherceg attól tart, hogy Izrael miatt fogják megölni

Mohammed bin Szalmán szerint az életébe kerülhet az Izraellel való normalizáció. Mutatjuk a részleteket!

A két ország azonban tavaly megállapodott a kapcsolatok normalizálásáról egy Kína által közvetített megállapodás keretében.

Az iráni külügyminisztérium tavaly júniusban hivatalosan bejelentette, hogy a megállapodás nyomán újra megnyitja diplomáciai képviseleteit Szaúd-Arábiában.

A megállapodás várhatóan megnyitja az utat a jemeni konfliktus megoldása előtt, ahol Irán és Szaúd-Arábia ellentétes oldalakat támogat.

Amerikai és szaúdi tisztviselők szerint Irán a Szaúd-Arábiával kötött megállapodás részeként beleegyezett abba, hogy leállítja a Jemenben élő húti szövetségesei számára történő titkos fegyverszállításokat, bár Irán ezt nem erősítette meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A színfalak mögött: Izrael titokban tárgyalt az arab államok katonai vezetőivel

Az Axios azt is megtudta, hogy mely arab államok vettek részt a Bahreinben tartott találkozón.

Izrael figyelmeztet: Irán az egész Közel-Keletet az uralma alá akarja hajtani

Benjamin Netanjahu szerint Jordánia és Szaúd-Arábia lehetnek Teherán következő célpontjai.