“Szkeptikusan érkeztem Izraelbe” – egy brit tábornok vette védelmébe az IDF-et

Az izraeli hadsereg gázai bevetési szabályai legalább olyan szigorúak, mint a brit hadseregé – írja cikkében Sir John McColl tábornok a NATO korábbi főparancsnok-helyettese.

Láttam már háborút, és tudom, milyen nehéz lehet minimalizálni a civil áldozatok számát. De azt is tudom, hogy milyen keményen dolgoztunk azért, hogy katonáink egyértelmű bevetési szabályai révén pontosan ezt tegyük. Hibákat követtünk el, de szerencsére csak kevés volt belőlük.

Az Izrael és a Hamász közötti háborúról alkotott véleményemet az Egyesült Királyság médiatudósításaira alapozva,

kritikusan és szkeptikusan érkeztem Izraelbe a katonai műveletekkel kapcsolatban.

Kezdetben a Hamász terroristák fejkameráinak felvételeit mutatták meg nekünk, amelyeken az volt látható, hogy késekkel és kapákkal vágnak le fejeket, valamint nőket és kisgyermekeket lőnek le, miközben a Hamász harcosai nevettek és ünnepeltek. A brutalitás megdöbbentő volt, és emlékeztetett a fanatikus gyűlölet mélységeire, amely minden haladás útjában áll.

Az IDF műveleteiről magas rangú tábori parancsnokoktól kaptunk tájékoztatást, és a Gázai övezetben, Rafahban is volt időnk megfigyelni a csapatokat akció közben.

Először is hadd mondjam el, hogy amit nekünk, a NATO hadseregek vezetésében több évtizedes tapasztalattal rendelkező katonai megfigyelőknek mondtak és láttunk, 

az a legösszetettebb és legnehezebb műveleti környezet volt, amellyel bármelyikünk találkozott, beleértve Afganisztánt és Irakot is.

„Miért vádolják Izraelt népirtással, ha Moszul ostroma után ez fel sem merült?”

David P. Goldman, világhírű amerikai közgazdász vette védelmébe a zsidó államot.

Az IDF parancsnokai elmagyarázták, hogy Gáza alatt 125 mérföldnyi alagutat fedeztek fel, de úgy vélik, hogy több mint 310 mérföldnyi alagút lehet még. Az általuk megtisztított területeken az alagútaknák bejáratai házakban, gyerekszobákban, mecsetekben, iskolákban és kórházakban találhatók. Az alagutakat a harcosok arra használják, hogy a városi területeken mozogjanak, és a csapatok mögött és oldalában tűnjenek fel. Az öngyilkos merénylők állandó fenyegetést jelentenek. Sok ház és alagút bejárat van felrobbantva, és a civileket emberi pajzsként használják.

Ez azt jelenti, hogy a zűrzavarban sajnálatos módon hibák történnek. Az igazi probléma azonban az, hogy a katonák bevetési szabályai megfelelnek-e a fegyveres konfliktusok jogának, szigorúan alkalmazzák-e azokat, és ha hibák történnek, azokat alaposan kivizsgálják-e.

A független katonai jogi igazgatóság tájékoztatója részletesen ismertette a civilek életének védelmét szolgáló szabályokat. Az eljárások legalább olyan szigorúak, mint az Egyesült Királyság fegyveres erőiben alkalmazott eljárások. Ezen túlmenően az izraeli hadsereg a háborús övezetek polgári lakosságának evakuálását végzi,

lemondva a meglepetés erejéről, amely a fegyveres konfliktusban megilletné.

A gázai lakosoknak szóló telefonhívások és szöveges üzenetek, hangosbemondók, röplapok ledobása és a célba vett épületek tetejének „megkopogtatása” kisméretű, nem halálos lőszerekkel, hogy figyelmeztessenek a közelgő csapásra, részei az IDF taktikájának a civil áldozatok minimalizálása érdekében.

A csapatokat Rafahban kísérve azt tapasztaltuk, hogy a bevetési szabályokat szigorúan betartották, és hogy jelentős számú bevetést azért szakítottak meg, mert nem lehetett garantálni, hogy civilek nem sérülnek meg.

A gázai áldozatok száma jelentős, és ez kétségtelenül vált ki az IDF-et érő kritikákat. Az alternatíva minden épület szárazföldi csapatokkal való megtisztítása lenne, ami elkerülhetetlenül emberéleteket követel, különösen, hogy a Hamász terroristái várják az IDF katonák megjelenését, hogy a távolból detonátorok segítségével halálos csapdákat aktiváljanak. 

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.

Az IDF tájékoztatott minket arról, hogy hetente 1500 segélyszállító teherautó érkezik a Gázai övezetbe, és biztosítékot adott arra, hogy az általuk szállított élelmiszer és orvosi felszerelések mennyisége elegendő a kitelepítettek szükségleteinek kielégítésére.

Bár nem volt lehetőségünk ellenőrizni ezeket az állításokat, jelentős számú segélyszállító teherautót láttunk, amikor a Rafah közelében lévő Philadelphi folyosón haladtunk. Láttunk olyan drónfelvételeket is, amelyeken látszott, hogy a Rafahba és más városokba érkező teherautók némelyikét a Hamász terroristái fegyverrel fenyegetve elfogják, mielőtt elérték volna a menekülteket.

Az általunk megismert tények egy viszonylag rövid látogatás eredményeként születtek; nem átfogóak és nem véglegesek.

Azt azonban jelzik, hogy a gázai eseményekről szóló beszámolókból hiányzik az egyensúly.

A magas rangú tisztekkel, tisztviselőkkel és politikusokkal – köztük a védelmi miniszterrel és a miniszterelnökkel – folytatott megbeszéléseink során sürgettük őket, hogy a lehető legteljesebb mértékben tegyék átláthatóvá a műveletek lebonyolítását az objektív médiumok számára.

Vannak nyilvánvaló biztonsági problémák, de ezeket le lehet és le is kell küzdeni. Az újságíróknak is nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, hogy pontosabban tudósítsanak.

Elégedetten jöttem haza az útról, hogy az IDF műveletei és bevetési szabályai igencsak szigorúak a brit hadsereghez és nyugati szövetségeseinkhez képest.

A háború szörnyű, de néha szükséges. Az izraeli katonák pedig rendkívül összetett és kockázatos körülmények között harcolnak. Itt az ideje, hogy a világnak felnyíljon erre a szeme.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Amerikai szakértő: Izrael új mércét állított fel a városi hadviselésben

John Spencer szerint az IDF több óvintézkedést tett a civil áldozatok megelőzésére, mint bármelyik hadsereg a történelem során.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.