Meg kell állítani a baloldali őrületet — Dave Rubin a Neokohnnak

A Neokohn szerkesztője

 

Az amerikai-zsidó műsorvezető a Neokohnnak adott interjúban beszélt az amerikai média lejtmenetéről, Elon Muskról, Ron DeSantis esélyeiről, és Izraelhez való kötődéséről. 

Dave Rubin amerikai író, humorista és műsorvezető, a Rubin Report házigazdája. Együtt turnézott Jordan B. Petersonnal, és konzervatív személyiségekkel készült beszélgetéseit több millióan látták a videómegosztókon.

Rubin a Danube Institute meghívására érkezett Budapestre, és az intézet irodájában beszélgettünk vele.

***

Konzervatív sztárriporter készített interjút Köves Slomóval

Dave Rubin Magyarországot bemutató filmet készít, az EMIH vezető rabbijának véleményére is kíváncsi volt. Az interjú után Rubin tfilint is kötött.

Ön baloldaliként kezdte, el tudná mesélni miként változott meg a gondolkodása, és most miként határozná meg magát?

Több oka volt annak, hogy otthagytam a baloldalt. Volt egy híres eset, mikor Larry Elderrel (afro-amerikai, konzervatív rádiós személyiség a szerk.) készítettem interjút. Ez körülbelül hét éve történt, és a rendszerszintű rasszizmusról beszélgettünk, meg Amerika problémáiról, és ő nagyon tisztelettudó módon szembesített engem a realitásokkal a kérdésben. Annyi történt mindössze, hogy meghallgattam, amit mondott, és elkezdett számomra kibontakozni, hogy talán rosszul értelmezek néhány dolgot… Aztán leültem olyan konzervatív emberekkel beszélgetni, akikről korábban azt gondoltam, hogy ijesztőek, mint Ben Shapiro, Dennis Prager és Glenn Beck. S kiderült, hogy átgondoltak, érdekesek, és időbe telt mire eljutottak az álláspontig, amit most hirdetnek. Természetesen még mindig vannak kérdések, amikben nem értünk egyet.

Az individuális jogok, a korlátozott kormányzás és a nagyrészt laissez-faire gazdaság eszméi azok a dolgok, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek szabadok legyenek és szabadon éljenek, és ez az, ami engem a legjobban érdekel.

Még mindig hagyományos liberálisnak tekintem magam. De ma már nehéz magadat liberálisnak nevezni Amerikában, mert a liberális az amerikai politikában egyenlő a baloldalival. Pedig szerintem a progresszívok a legkevésbé sem liberálisok. Hagyományos értelemben a konzervatívok sokkal liberálisabbak. Tehát azt mondanám, hogy én is a konzervatív ernyő alatt vagyok. A konzervatívok most nagy lehetőség előtt állnak, mert sok a hozzám hasonló, elégedetlen liberális. Itt vannak még a libertáriusok, a klasszikus konzervatívok és vallásos konzervatívok.

De amiben mind egyetértünk az az, hogy meg kell állítanunk a baloldali őrületet.

Tehát ezen a ponton már nem zavar, ha konzervatívnak titulálnak.

Why I Left the Left

Dave Rubin of The Rubin Report used to be a big progressive. He even had a show with The Young Turks! But now he’s not a progressive. He has left the left. Why? Dave Rubin shares his story. Donate today to PragerU! http://l.prageru.com/2ylo1Yt Have you taken the pledge for school choice?

Az elmúlt években komoly problémát jelentett a Big Tech cégek cenzúrája. Ez egy olyan téma, amivel ön is sokat foglalkozott. Mit gondol, hogy áll most a helyzet? Változtat bármin, hogy Elon Musk megvette a Twittert? Már több hónap is eltelt…

Hála Istennek, hogy megvette a Twittert. Először is azt mondanám, hogy a baj sokkal nagyobb, mint amit látunk. Különösen most, hogy itt van a Chat GPT, meg a mesterséges intelligencia és könnyen elveszthetjük az irányítást. Most sincs az irányításunk alatt, elképzelésünk sincs hányfajta módon manipulálnak minket az algoritmusok. Elon Musk lépése hihetetlen volt, mert így bepillantást kaphattunk, hogy mit csinál a kormány a Twitterrel, hogy mekkora a korrupció a cégen belül. Beleláthattunk, hogy megy az árnyéktiltás, hogy hogyan törölték a fiókokat, és hogy hogyan sértették meg a szólásszabadsághoz való jogunkat, mert ha a kormány azt mondja egy vállalatnak, hogy hallgattasson el valakit, és a vállalat ezt megteszi, az az első alkotmánymódosítás megsértése. Sajnos a kormányzatban senkit sem büntetnek meg ezért. Minden okunk megvan azt hinni, hogy ez a Facebooknál is megtörtént ugyanez. Lehet tudni, hogy ez történt a Youtube-nál, a Google-nál is. Tehát a problémák hatalmasak és széleskörűek, és szerintem csak sejtéseink vannak a nagyságukról.

Elon Musk lépésének fontos következménye volt a Twitter-fájlok nyilvánosságra hozatala, de furcsa módon úgy tűnik senkit nem érdekel ez a leleplezés, szinte a nullával egyenlő az érdeklődés a média részéről.

Őrületesen nagy a szakadék aközött, ami érdekli az embereket, és amivel foglalkozik a média. A kettő közé vagyunk szorulva. Jó, hogy le lett leplezve, de hiába tartottak kongresszusi meghallgatásokat nem történt semmi, senkit nem rúgnak ki vagy fokoznak le, a gépezet tovább dübörög. Az embereknek fel kell ébrednie, mert nem elég, hogy várakozunk, hátha megfordulnak a dolgok.

Az algoritmusok nem fognak varázslatosan megváltozni, a cégek nem fogják helyre hozni a politikai elfogultságukat. Új dolgokat kell építeni.

A Big Tech a Titanic, ami egy nagy jéghegy felé tart, és nem igazán tud irányt váltani. Lehet van arra hatalma, hogy mind elsüllyedjünk vele, de talán vagyunk elegen, hogy mentőcsónakokkal megússzuk, legyen szó Elon Twitteréről, vagy a Rumble-ról, és más új oldalakról.

Leleplezett cenzúra – így fogott össze a Twitter a konzervatívok ellen

Összefoglalónk az eddigi nyilvánosságra hozott Twitter-aktákról.

Visszatérve a média szerepére, természetesen azért nem reagáltak a leleplezésre, mert ők maguk is negatívan szerepeltek a Twitter-fájlokban. Mit gondol mi történt az amerikai médiával, mikor váltak ennyire nyilvánvalóan a demokrata párt harmadik karjává?

Nehéz lenne pontos időpontot mondani. Harminc-negyven évvel ezelőtt 3 nagy híradó volt, az ABC, NBC és a CBS este fél hétkor mind ugyanazokat a híreket mondta el, csak más sorrendben. A szerint választottál, hogy melyik híradóst kedveled jobban. Aztán jött a CNN, majd az MSNBC majd a Fox News és elkezdődött a 24 órás hírfolyam. Muszáj volt nonszensz hírekkel foglalkozni, hogy legyen mivel kitölteni az időt. S itt jött be a felháborodás gépezet. Aztán mindehhez hozzáadódott a közösségi oldalak megjelenése. Tehát a kezdetet nehéz meghatározni, de az bizonyos, hogy

minden gondolkodó ember tudja, hogy a New York Times, a Washington Post, a CNN, az MSNBC, mind a demokrata párttal dolgoznak össze.

Szivárogtatnak, névtelen forrásokra hivatkoznak, és megjelentetik az információkat, amik aztán végig mennek a rendszeren. Ez történt az abszurd Trump-orosz befolyás üggyel is. Folyamatosan hazudnak. Mindig azt mondom a műsoromban, hogy nem kell nagyszerűnek lenniük, csak ne legyenek ennyire borzalmasak, de képtelenek leállni. Már annyira mélyen vannak, hogy nincs kiút.

Nem a média az egyetlen terület, ami válságban van Amerikában. Több klasszikusan megbízható intézmény is leszerepelt kezdve a tudományos intézményektől a „szakértői osztályig”. Példának lehet mondani azokat a tudományos folyóiratokat, akik alárendelték magukat a gender ideológiának. Vagy ott van a „bízz a tudományban” szlogen, ami teljesen megbukott az elmúlt években…

A „bízz a tudományban” egy teljesen abszurd szlogen. Tulajdonképpen annak lett a szlogenje, hogy a szakértői osztályban bízzanak meg az emberek. De a szakértői osztály elpusztította saját magát, mert teljes kontrollt akartak. Ugyanazok az emberek, akik négy éve hangosan kiabálták az abortusszal kapcsolatban, hogy az „én testem én döntésem” aztán azt követelték, hogy mindenki oltassa be magát a Covid ellen, mielőtt tudtuk volna, hogy működik-e az oltás. Most már tudjuk, hogy nagyrészt nem működött. Én teljesen elvesztettem a bizalmam, ez is az oka, hogy elhagytam Kaliforniát és Floridába költöztem, hogy ha jön egy következő válság ne tudjanak semmit rám erőltetni. Azt hiszem sokan így érzik Amerikában, ha megnézzük a belső migrációs adatokat.

Több mint egymillióan hagyták el Kaliforniát és New York államot, mindenki megy át Floridába, Texasba és Tennessee-be.

Senki nem hagyja ott a republikánus államokat, hogy a demokrata államokban aztán magasabb adókat fizessen, vagy megkössék a vállalkozását a szabályozásokkal, vagy hogy ne legyen rendesen finanszírozott rendőrség.

Ennek ellenére nem tudtak nagy győzelmet aratni tavaly a republikánusok, tehát a demokraták továbbra is erősebbek. Mi ennek az oka?

A republikánusoknak komoly branding problémája van. Minden felmérés szerint hatalmas republikánus győzelemnek kellett volna történnie tavaly. Egyrészt a képviselőházat azért sikerült megnyerni. Másrészt azokon a helyeken, ahol a legkeményebb lezárások voltak például Michiganben vagy Kaliforniában, ott mind újraválasztották a demokratákat. Ezeken a helyeken a politikusok mind lebuktak, hogy miközben lezárták az államot, és tönkretették a gazdaságot ők nem tartották be a szabályokat, és mégis újraválasztották őket. Most akkor az emberek teljesen át lettek verve vagy valami furcsa okból ez tetszik nekik? Vagy egyszerűen a republikánusokat jobban utálják? Az emberek remélhetőleg kezdik látni a republikánusok új, jobb generációját.

Szerintem minél többet beszélnek a republikánusok a szabadságról, minél többet beszélnek az alacsony adókról, minél többet felvállalják a kultúrharcot annál inkább esélyesek lesznek.

A republikánusok korábban nagyon rosszak voltak a kulturális háborúk megvívásában. Azt hiszem, Donald Trump megmutatta nekünk egy kicsit, hogyan kell harcolni.

Ráadásul a demokraták lettek a háború-párti oldal. Egyedül a republikánusok között vannak háború-ellenes hangok. Még Bernie Sanders is, aki egész életében háborúellenes politikus volt, most háború pártibb lett, mint az átlag republikánus. Ez is nagy lehetőség a republikánusoknak.

2022-ben az abortusz volt a döntő kérdés. A középosztálybeli, kertvárosi nők abortusz pártiak és a Legfelsőbb Bíróság döntése azt eredményezte, hogy feléledt a kérdés. Az abortusz megakadályozta ezt a fontos szavazóbázist, hogy átszavazzanak a republikánusokra.

De az imázs probléma maradhat, ha példának vesszük Ron DeSantist, aki úgy van beállítva a médiában mint az abszolút gonosz megtestesítője, csúfolják a külsejét, azt mondják unalmas és gonosz…

Ezzel meg kell küzdenie, de fontos emlékezni, hogy a média kezdi elveszteni a befolyását. Az önnel egyidősek, de akár a velem egyidősek már nem követik a hagyományos, főáramú médiát. Teljesen elvesztették a fejüket, ezért hogy figyelmet kapjanak egyre nagyobbakat hazudnak.

DeSantis más, mint azok a republikánusok akiket megszokhattunk, hiszen fiatal és kompetens, ráadásul teljesítette azokat célokat, amiket kitűzött.

Tavaly óriási előnnyel győzött Floridában. Három kisgyereke van, szimpatikus felesége. Az embereknek pedig szerintem elege van az őrületből. Elegük van, hogy állandóan forgatni kell a szemüket, mert AOC (Alexadnria Ocasio-Cortez progresszív képviselőnő) mond valami őrültet, aztán Trump is mond valami őrültet. Szerintem DeSantis nyilvánvaló opció lehetne, meglátjuk, hányan értenek ezzel egyet.

Trump vs. DeSantis: Ha harc, hát legyen harc?

Letarolja-e Donald Trump a floridai kormányzót mielőtt az bejelentené az indulását? Hajdú Tímea írása.

Az interjú előtt említette, hogy Izraelből érkezett Budapestre. Mit gondol a jelenlegi amerikai-izraeli kapcsolatokról? Most nem túl idilli a viszony…

Hát ezért leginkább a demokrata párt felelős. A Demokrata Pártot nagyrészt olyan radikálisok irányítják, akik nem értik a történelmet, a szabadságot vagy a nyugati nemzetek és demokráciák közötti kötelékeket. És szerintem ők mindezeket megpróbálják lerombolni.

Elmentem Izraelbe, és azért jöttem ide Magyarországra is, mert olyan helyeket keresek, ahol valami jó történik. Kilenc napot töltöttem Izraelben és nyilvánvaló számomra, hogy ez egy olyan ország, amelynek erős a kulturális és a vallási identitása, egy olyan ország, amely előre szeretne haladni, amely túl akar élni, és világítótorony szeretne lenni, amire szerintem képes is lehet. Nincs könnyű helyzetben, hiszen apró ország, de azt mondanám a biztonsági nehézségek, valamint a reformokkal kapcsolatos viták ellenére egy kulturálisan erős ország. Magas a születések száma. Folyamatosan építkeznek. Hét vagy nyolc éve jártam ott utoljára, és azóta rengeteg új épületet húztak fel, és rengeteg történelmi leletre is bukkantak. Érdekes, ahogy egyszerre zajlik a múlt feltárása és a jövő építése. De visszatérve a demokratákra, Joe Biden régebben ugyan barátja volt Izraelnek, de ő már nem a régi Joe Biden.

Izraelben az egyik összeütközés a vallásosok és a nem-vallásosok között van. Ez az ellentét jelen van Amerikában is. Mit gondol erről az ellentétről, ha jól tudom egy ideje már ön sem azonosítja magát ateistaként?

Igen az elmúlt években már hívőnek tartom magam. S nagyon erős köteléket éreztem Izraelhez, mind a földhöz, mind az emberekhez.

Izrael elmúlt 75 éve bizonyíték, hogy mire képes az ember, ha hisz valamiben.

Erős vágy vezette őket, hogy visszatérjenek a földünkre, amiből elűztek minket kétezer éve. De nemcsak odamentek, hanem maradtak,  harcoltak és túléltek. Tényleg felvirágoztatták a sivatagot. Csodálatos, amikor az ember leszáll Tel-Avivban a repülőről és azonnal áthajthat Jeruzsálembe. Régen nem ilyen volt, szemét volt mindenhol, sivatagos volt, rosszak voltak az utak.

Most mindenütt új utak, minden zöld. Ezek nem függetlenek a hittől. Az istenhittel kezdődik, ami aztán lehetővé teszi, hogy más dolgokban is higgyenek.

Szerintem ma nagyon sok problémánk abból fakad, nagyon sok zavarodottságunk, hogy nem merjük megvédeni a hit ideáját. S az emberek úgy vannak kitalálva, hogy valamiben mindenképpen hinni fognak. És ez az, amiért a szakértői osztály, amiről beszéltünk, olyan nagy hatalomra tett szert, mert az emberek elkezdtek hinni a tudományban, ahelyett, hogy talán valami ennél egy kicsit nehezebben megfogható dologban hittek volna, ami korábban mozgatta a társadalmakat.

Borítókép: Flickr/Gage Skidmore

Chris Rufo: A gyerekek védelme a pornográf tartalmaktól nem cenzúra

Ron DeSantis floridai kormányzó korábbi tanácsadója lapunknak beszélt arról miként lehet azok ellen harcolni, akik lebontanák az amerikai rendszert. Hajdú Tímea interjúja.