Egy izraeli kutatás újabb káros hatásait fedte fel a cukros üdítőitaloknak.
A Haifában működő Technion – Izraeli Műszaki Egyetem tudósai felfedezték, hogy a cukor tartalmú italok megváltoztatják a bélbaktériumok DNS-szerkezetét, ezáltal gyulladásos immunválaszokat válthatnak ki – de a folyamat szerencsére visszafordítható.
Gyulladást, bélnyálkahártya károsodást okozhat
A Geva-Zatorsky professzor vezette kutatás kimutatta, hogy a Bacteroides thetaiotaomicron nevű baktérium – amely az emberi bélflóra egyik kulcseleme – DNS-e inverziós változásokon megy keresztül a cukros italok hatására. Ez a genetikai átrendeződés olyan immunfolyamatokat indít el, amelyek gyulladáshoz, a bélnyálkahártya károsodásához és más immunfunkciók megváltozásához vezethetnek.
Felfedezték, hogy a cukros italok fogyasztása DNS-inverziókat okoz ezekben a baktériumokban, ami az immunrendszer gyulladásos markereinek változásához vezet, beleértve a T-sejt populációkban, a citokin szekrécióban és a bélrendszer permeabilitásában lévőket is. A legfontosabb megállapítás azonban az volt, hogy ezek a negatív folyamatok megszűntek, amikor a kísérleti alanyok (egerek) abba hagyták a cukros italok fogyasztását – vagyis az immunrendszer és a bélflóra működése helyreállt.
Cukor formájú méreg
A tanulmány, amelyet a rangos Nature Communications folyóirat közölt, újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a modern étrend – különösen a finomított cukrok – komoly és közvetlen hatással van az emberi egészségre. A kutatók szerint ez az eredmény nagy lépést jelenthet a személyre szabott táplálkozási ajánlások kialakításában, különösen az immunrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében.
A kutatást többek között a Technion Elnöki Alapja, az RTICC, a Seerave Foundation és az Európai Kutatási Tanács támogatta.
A felfedezés új fényt vet a táplálkozás és az immunrendszer kapcsolatára – és emlékeztet arra, hogy amit nap mint nap fogyasztunk, annak sejtszintű következményei lehetnek.