Keserédes méreg: Izrael bemérte a pusztító cukorbombát

Egy izraeli kutatás újabb káros hatásait fedte fel a cukros üdítőitaloknak.

A Haifában működő Technion – Izraeli Műszaki Egyetem tudósai felfedezték, hogy a cukor tartalmú italok megváltoztatják a bélbaktériumok DNS-szerkezetét, ezáltal gyulladásos immunválaszokat válthatnak ki – de a folyamat szerencsére visszafordítható.

Gyulladást, bélnyálkahártya károsodást okozhat

A Geva-Zatorsky professzor vezette kutatás kimutatta, hogy a Bacteroides thetaiotaomicron nevű baktérium – amely az emberi bélflóra egyik kulcseleme – DNS-e inverziós változásokon megy keresztül a cukros italok hatására. Ez a genetikai átrendeződés olyan immunfolyamatokat indít el, amelyek gyulladáshoz, a bélnyálkahártya károsodásához és más immunfunkciók megváltozásához vezethetnek.

Felfedezték, hogy a cukros italok fogyasztása DNS-inverziókat okoz ezekben a baktériumokban, ami az immunrendszer gyulladásos markereinek változásához vezet, beleértve a T-sejt populációkban, a citokin szekrécióban és a bélrendszer permeabilitásában lévőket is. A legfontosabb megállapítás azonban az volt, hogy ezek a negatív folyamatok megszűntek, amikor a kísérleti alanyok (egerek) abba hagyták a cukros italok fogyasztását – vagyis az immunrendszer és a bélflóra működése helyreállt.

Kétszer édesebbé teszi a cukrot egy izraeli cég

Megállapodott egy amerikai cukorfinomítóval az az izraeli cég, amely szilícium-dioxiddal teszi édesebbé a sima cukrot.

Cukor formájú méreg

A tanulmány, amelyet a rangos Nature Communications folyóirat közölt, újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a modern étrend – különösen a finomított cukrok – komoly és közvetlen hatással van az emberi egészségre. A kutatók szerint ez az eredmény nagy lépést jelenthet a személyre szabott táplálkozási ajánlások kialakításában, különösen az immunrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében.

A kutatást többek között a Technion Elnöki Alapja, az RTICC, a Seerave Foundation és az Európai Kutatási Tanács támogatta.

A felfedezés új fényt vet a táplálkozás és az immunrendszer kapcsolatára – és emlékeztet arra, hogy amit nap mint nap fogyasztunk, annak sejtszintű következményei lehetnek.

Az antibiotikum-kutatás új vizsgálati módszerét dolgozták ki magyar kutatók

A magyar és izraeli kutatók közreműködésével végzett tudományos munka eredményeit a rangos Nature Microbiology című folyóiratban publikálták.

Személyre szabja az antibiotikumokat egy új izraeli találmány

A szakemberek által kidolgozott módszer célja, hogy csökkentse a baktériumok „szemtelen” ellenállását.