Személyre szabja az antibiotikumokat egy új izraeli találmány

A szakemberek által kidolgozott módszer célja, hogy csökkentse a baktériumok „szemtelen” ellenállását.

Kétség nem fér hozzá, hogy az antibiotikum megjelenése kulcsszerepet játszott az orvostudományban, ám alkalmazása során a szakemberek hamar megismerkedtek a rezisztencia jelenségével is.

A kórokozók ugyanis gyorsan alkalmassá váltak arra, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez, és az antibiotikumok gyakori használata miatt egyre ellenállóbak lettek.

Ezért történhet meg, hogy sok esetben a gyógyszer már nem bizonyul kellően hatékonynak, és kisebb betegségeket sem képes legyőzni.

A probléma megoldása érdekében több izraeli szakember — köztük az Izraeli Technológiai Intézet, azaz a Technion és a Kahn-Sagol-Maccabi Kutató és Innovációs Intézet munkatársai — új módszer fejlesztésébe kezdett. A kutatók ugyanis rájöttek, hogy minden beteg esetében más és más a baktériumok ellenálló képessége, ezért az a legjobb, ha ezeket is figyelembe veszik az ellenszer kiválasztásakor.

A forradalom természetesen nem ennek a felismerésben rejlik, hanem a megoldáshoz szükséges eszközben, aminek az eredményei rendkívül kecsegtetőnek tűnnek, ugyanis állításuk szerint a gépi tanulás és a big data alkalmazásának köszönhetően az orvosok képesekké válhatnak arra, hogy

minden páciens számára egyedi és a személyes szükségleteiknek megfelelő antibiotikumot írják fel.

A kutatások eredményeiről az Israel21C is beszámolt. Eszerint az új technológia képes arra, hogy a kórokozók genetikai térképe alapján előre jelezze egy adott baktérium ellenálló képességét az egyes antibiotikumokkal szemben.

Idan Yelina, a kutatás egyik vezetője pedig példaként felsorolta azokat a tényezőket, amik segíthetnek a lehetséges forgatókönyvek kiszámításában számukra:

„Mindez a különböző demográfiai adatok figyelembe vételével lehetséges — beleértve a kort, a nemet, az esetleges várandósságot vagy egy nyugdíjas otthoni helyzetét, hozzátéve a páciens ellenálló képességének a vizeletéből mért adatait, illetve a gyógyszervásárlási szokásait”.

A szakemberek elmondása szerint az új módszernek köszönhetően radikálisan csökkenthető a rossz gyógyszer alkalmazásának lehetősége, és a tíz évnél is tovább tartó kutatások eredménye

„igazi áttörést jelent az antibiotikum-rezisztencia területén”.