Kétszer édesebbé teszi a cukrot egy izraeli cég

Megállapodott egy amerikai cukorfinomítóval az az izraeli cég, amely szilícium-dioxiddal teszi édesebbé a sima cukrot, és már dolgoznak a rost alapú édesítésen – írja a Foodnavigator.

A DouxMatok izraeli cég egy észak-amerikai cukorfinomítóval arról állapodott meg, hogy 2021 első negyedévében, kereskedelmi mennyiségben fogják piacra dobni az édesebbé tett cukrukat.

Eran Baniel 2014-ben alapította meg a céget, az apja által kifejlesztett technológiát alkalmazva (aki a Tate & Lyle-nél dolgozott a szukralóz kifejlesztésén). A DouxMatok egy inert ásványi anyagot, a kovasavat (szilícium-dioxid) hordozóként használja fel a cukormolekulákhoz.

Ezzel olyan anyagot képeznek, amelyet az emberi íz-receptorok édesebbnek tartanak, mint a szabad független formában lévő hasonló mennyiségű cukrot – ami lehetővé teszi a cukor csökkentését akár 60 százalékkal, alkalmazástól függően. Az átlagos csökkentés 35 és 50 százalék közé esik.

A DouxMatok cukor fogyasztásakor a cukor (szacharóz) a normál anyagcserével metabolizálódik, az íztelen, szagtalan és kalóriamentes szilícium-dioxid pedig áthalad a testben és kiválasztódik. Az anyagot jelenleg nem veszélyes élelmiszer-adalékként tartják nyilván.

DouxMatok on the AIPAC 2020 Innovation Stage

The AIPAC Policy Conference is the largest gathering of America’s pro-Israel community. Through demonstrations of groundbreaking Israeli innovations, keynote…

A technológia új generációs verziója már bio megoldást alkalmaz, és rostot használ hordozóként.

Mindenhol egyelőre még nem alkalmazható, például üdítőkben nem működik az édesítő hatás, mert a cukor lebomlik az vízben, viszont fagyasztható, melegíthető, süthető.

A DouxMatok különösen hatékony a csokoládé, a csokoládé-készítmények, a pékáruk és a lágy édességek, például a vitamin-gumicukrok területén

– mondta a cég illetékese.

Mivel ugyanahhoz az édességhez kevesebb cukorra van szükség, a kieső mennyiséget valamivel pótolniuk kell a gyártóknak. Most dolgoznak ki egy rendszert, hogy milyen anyagból tegyenek többet a termékbe, ilyen lehet például a rost vagy a növényi eredetű fehérje.

Áttörés a nyomtatott marha steak izraeli fejlesztésében

Sikeresen „ötvözte” az őssejtekből, 3D-s nyomtatóval előállított izom- és zsírszöveteket a MeaTech nevű izraeli startup.