Áttörés a nyomtatott marha steak izraeli fejlesztésében

Sikeresen „ötvözte” az őssejtekből, 3D-s nyomtatóval előállított izom- és zsírszöveteket a MeaTech nevű izraeli startup.

Egy lépéssel közelebb kerültünk a 3D-s nyomtatóval készített marha steakeket gyártó üzem felépítéséhez — fogalmazott a MeaTech nevű izraeli startup cég a legfrissebb eredményeiről közölt beszámolójában.

A Calcalistech tudományos izraeli hírportál által is idézett fejleményről kiemelték, hogy

olyan húsételeket tudnak majd gyártani — 100 grammos (negyed fontos) steaket –, amelyhez nem lesz szükség az állatok lemészárlására.

Ez a technológia drasztikusan csökkentheti a levegőszennyezést és az energiaforrások elvesztését is, arról nem is beszélve, hogy a haszonállatok tenyésztésére használt hatalmas területek sem károsodnak — mondta Sharon Fima, a MeaTech vezérigazgatója.

A vállalkozás új technológiájának lényege, hogy őssejtek felhasználásával állítják elő a termékeiket. A tudósaik a 3D-s technikával úgy nyomtatnak ki egy-egy húsréteget, hogy azok egyszerre tartalmazzák mind az izom-, mind pedig a zsírsejteket. Az összhatás sikerességének egyik alapja, hogy ezek megfelelően eggyé formálódjanak — írja a lap.

A „Project Carpaccio” elnevezésű kísérlet részeként a MeaTech kutatói képesek voltak egy vékony húsdarabot kinyomtatni, amely az őssejtekből kivont izom- és zsírsejtekből áll. A cég kifejlesztette a szövetkomponensek teljes növekedési folyamatát, majd a 3D-s nyomtatást egy házon belül kifejlesztett külön nyomtatóval hajtotta végre.

A tudósoknak három fő kihívással kellett megküzdeniük: az őssejteket a húsos szövetek előállításához szükséges izom- és zsírsejtekké kellett alakítaniuk. A megfelelő textúra kinyomtatásához a szükséges biológiai tintát kellett előállítaniuk, valamint a zsír- és hússejteket úgy kellett egyesíteniük, hogy azok összeolvadjanak, szimulálva az állati eredetű húst.

Végre: Már vegán steaket is nyomtatnak

Az új fogást már idén kínálni fogják majd a legelegánsabb izraeli éttermeknek.