Donald Trump: Belső ellenség szivárogtathatta ki az Irán elleni izraeli terveket

Donald Trump volt amerikai elnök, egyben a két hét múlva esedékes elnökválasztás republikánus elnökjelöltje egy beszédében elítélte , hogy egy Irán-barát Telegram-csatornán kiszivárogtatták Izraelnek az Irán elleni, a hónap elején végrehajtott masszív ballisztikus rakétatámadás miatti megtorlásra vonatkozó szigorúan titkos terveit. Lapértesülések szerint  a Pentagon egyik magas rangú munkatársa tett közzé.

Mint arról lapunk is beszámolt, egy Irán-barát Telegram-csatornán kiszivárogtatták Izraelnek az Irán elleni, a hónap elején végrehajtott ballisztikus rakétatámadás miatti megtorlásra vonatkozó szigorúan titkos terveit. Donald Trump kedden az egyik floridai golfklubjában tartott kampányrendezvényén a kiszivárogtatással kapcsolatban kijelentette: „ Kiszivárogtatták az összes információt arról, hogy Izrael hogyan fog harcolni, és merre tart. Ki tette ezt? El tudják képzelni, hogy valaki ilyet tesz?”

„Ez az ellenség, azt hiszem, ez talán a belülről jövő ellenség. Van egy belső ellenségünk, persze utálnak erről beszélni”

– mondta.

A hétvégén a CNN arról számolt be, hogy a kiszivárgott, október 15-16-i keltezésű dokumentumokat egy Iránhoz kötődő, „The Middle East Spectator” nevű fiók közzétette a Telegramon. Az Axios hozzátette, hogy a Middle East Spectator azt állította, hogy a dokumentumokat „az amerikai hírszerző közösség egyik forrásától” „kapta”.

Egy amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta, hogy a kiszivárogtatás „mélyen aggasztó”.

A dokumentumok Izrael előkészületeit írják le egy Irán elleni csapásra, és szigorúan titkos megjelölést kaptak, és csak az Egyesült Államok és az „Öt Szem” szövetségesei láthatták volna: Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Királyság – tette hozzá a CNN.

Tegnap a Sky News Arabia arról számolt be, hogy a kiszivárogtatás gyanúsítottja az iráni-amerikai Ariane Tabatabai, a Pentagon egyik vezető munkatársa.

Hazaárulók: Azeri zsidók kémkedtek a megtámadott izraeli katonai bázisok után

Az ügy „súlyossága és kiterjedése” „az Izrael által ismert legsúlyosabbak közé tartozik” – közölte az izraeli rendőrség.

A Pentagon egyik tisztségviselője azt mondta, hogy a kongresszus hírszerzési és fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottságait tájékoztatták a gyanúsított személyazonosságáról, mivel „a legmagasabb biztonsági besorolású, szigorúan titkos információk megtekintésére jogosító engedélye van”.

A jelentés szerint Tabatabai, akit egyelőre nem ítéltek el, a különleges műveletekért/alacsony intenzitású konfliktusokért felelős védelmi miniszterhelyettes irodájának igazgatójaként dolgozik.

A szóban forgó munkatársat a Biden-kormány az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásokon az amerikai tárgyalócsoport tagjaként vette fel, de később a csoportvezetővel való nézeteltérései miatt távozott. A csoportból való távozása után a védelmi minisztériumban maradt vezető politikai tanácsadóként. Különböző zsidó kiadványok a múltban azzal vádolták Tabatabait, hogy iráni ügynök.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Axios: Kiszivároghattak az Irán elleni izraeli megtorlótámadás tervei

A „szigorúan titkos” jelzéssel ellátott dokumentumokat egy Irán-barát Telegram-csatorna tette közzé az interneten.