Kannibalizmusra kényszerítették a Gázából kiszabadított jazidi szexrabszolgát

Az Izrael által Gázából kimentett jazidi nő elárulta, milyen borzalmakat élt át a dzsihádisták fogságában. Figyelem, felkavaró tartalom!

Immár két hete, hogy az IDF az amerikai nagykövetség bevonásával végrehajtott közös akcióban kiszabadította a gázai fogságból Fawzia Amin Szidó jazidi túszt.

Fawzia visszakerült családjához az észak-iraki Szindzsár területére. A héten először adott filmes interjút a kiszabadulása óta.

Alan Duncan, egy volt brit katona és önkéntes harcos az iraki kurdoknál, aki ma dokumentumfilmes, tagja volt annak a kis csoportnak, amely júliusban Izraelben Fawzia sorsáról értesült. Részt vett az ezt követő erőfeszítésekben, hogy az izraeli hatóságoknál lobbizzanak a kiszabadítása érdekében.

Ennek a részvételnek köszönhetően a Szidó család úgy döntött, hogy Fawzia első rögzített interjúját Duncannek adja.

Az interjú egyes részeit a héten a The Sun című brit napilap közölte. Az ügyben való saját érintettsége (ő maga is lobbizott a kiszabadításáért) miatt a Jerusalem Post újságírója, Jonathan Spyer szintén megtekinthette a Duncan és Fawzia Sido közötti beszélgetés teljes, kétórás felvételét.

A felvétel új részleteket tartalmaz a történetéről, amelyek rendkívül informatívak mind Fawzia személyes helyzetét, mind pedig általánosabban az Iszlám Állam által 2014-ben rabszolgasorba taszított jazidi gyermekek tapasztalatait illetően.

„Sokszor próbáltam öngyilkos lenni” – mesélte a Gázából kimentett szexrabszolga

Fawzia Amin Szidót 11 éves korában rabolták el Irakból, nemrég pedig egy izraeli és amerikai művelet során mentettek ki a Hamász fogságából.

Az interjú során Fawzia Sido hangja végig nyugodt és tényszerű. Ennek ellenére, olyan részleteket mesél el a gonosszal való találkozásról, amelyek szinte meghaladják az emberi elme feldolgozhatóságát. Az interjú bizonyos pillanataiban Duncan, aki korábban harcoló katona volt és több háború veteránja, szinte képtelen folytatni a beszélgetést. Fawzia mindvégig nyugodt marad, és megáll, hogy vicceket meséljen családtagjainak.

A kilencéves Fawzia Szidót két testvérével együtt 2014 nyarán fogta el az Iszlám Állam. Elfogásukat követően őt és egyik testvérét, Fawaz-t arra kényszerítették, hogy részt vegyenek egy erőltetett menetben Szindzsárból Tal Afarba, amely akkoriban az Iszlám Állam ellenőrzése alatt állt. Az út három-négy napig tartott, és ezalatt a jazidik nem kaptak ételt az elfogóiktól.

Fawzia szerint Tal Afarba érkezve „azt mondták nekünk, hogy adnak majd ételt. Rizst főztek, és húst adtak, hogy együnk hozzá. A húsnak furcsa íze volt, és néhányunknak fájt a gyomra utána.

„Amikor végeztünk, azt mondták, hogy ez a jazidi csecsemők húsa”.

„Lefejezett csecsemők képeit mutatták nekünk, és azt mondták: ‘ezek azok a gyerekek, akiket most megettek’. Az egyik nő szívelégtelenséget kapott, és nem sokkal később meghalt. Ezeknek a csecsemőknek az édesanyjai is ott voltak. Az egyik anya felismerte a saját babáját a kezeiről”.

És az interjúalany néma elszörnyedés hangjaira így folytatja: „Ez nagyon nehéz, de nem a mi hibánk volt. Kényszerítettek minket”.

Az a vád, hogy az Iszlám Állam emberhússal etette a jazidi foglyokat, már korábban is elhangzott, bár ez sosem tartozott az ISIS történetének széles körben ismert elemei közé Nyugaton. Talán az emberi elme egyszerűen és ösztönösen visszariad az ilyen romlottságtól, és emiatt nem kerül rögzítésre.

Kimondta a bíróság: Népirtás volt a jazidik elleni Iszlám Állam-erőszak

Meghozták az első ítéletet a jazidi kisebbség ellen a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet által elkövetett népirtás ügyében – jelentették be kedden a németországi Frankfurtban.

Vian Dakhil, az iraki parlament jazidi tagja volt az első, aki 2017-ben részleteket tárt fel az ISIS e gyakorlatáról. Dakhil egy általa gyűjtött tanúvallomásról számolt be, amely részleteiben hasonlít a Fawzia Szidó által elmondottakhoz. Dakhil ezeket a részleteket az egyiptomi „Extra News” csatornának adott interjúban fedte fel, amelyet aztán a Memri lefordított.

Tal Afar után Fawzia története jobban megfelel az ISIS kezében lévő jazidi nőgyermekek tapasztalatainak ismert részleteinek. Kilenc hónapig tartották fogva egy földalatti „börtönben” mintegy 200 másik jazidi nővel és gyermekkel együtt. Az ott fogva tartott gyerekek közül néhányan meghaltak, mert szennyezett vizet ittak – meséli Duncan. Ez idő alatt nem volt kapcsolata a dzsihádista fogvatartóival, csak arra emlékszik, hogy időről időre eljöttek, és idősebb lányokat vittek el, akiket nyilvánvalóan vonzónak találtak.

Kilenc hónap után egy olyan épületbe vitték, amely emlékei szerint egy iskolára hasonlított. Onnan őt és négy másik jazidi lányt egy Abu Mohammed al-Idnani nevű férfi vásárolta meg.

A lányokat ezután erőszakkal áttérítették az iszlámra. Mindenkit megvertek, aki nem volt hajlandó engedelmeskedni.

Fawziát egy olyan férfinak adták, aki először 10 éves korában erőszakolta meg. Emlékszik, hogy ötször adták tovább, „egy szíriai, egy szaúdi, egy másik szíriai”, majd végül egy gázai dzsihádista harcosnak, aki „feleségül vette”. A férfit Abu Amar al-Makdiszi néven ismerte. A „Makdiszi” a dzsihádisták körében általánosan kedvelt kifejezés a palesztinnak mondott arab muszlimokra. 

Fawzia 15 vagy 16 éves lehetett, amikor hozzáment a gázai dzsihádihoz. A többszöri nemi erőszak következtében két gyermeket szült neki, egy fiút és egy lányt. A korábbi hírekkel ellentétben Abu Amar al-Makdiszi nem halt meg az Iszlám Állam 2019-ben az Eufrátesz folyó alsó völgyében fekvő Baghouzban, az Iszlám Állam utolsó támadásakor., hanem a koalíciós erők fogták el, és az Egyesült Államokkal szövetséges Szíriai Demokratikus Erők által Szíriában működtetett börtönök egyikében tartották fogva.

„Sokszor próbáltam öngyilkos lenni” – mesélte a Gázából kimentett szexrabszolga

Fawzia Amin Szidót 11 éves korában rabolták el Irakból, nemrég pedig egy izraeli és amerikai művelet során mentettek ki a Hamász fogságából.

Fawziát és gyermekeit az SDF által ellenőrzött, az ISIS családok számára fenntartott börtöntáborba vitték al-Hawlba. Onnan a dzsihádisták szökés közben az iszlamisták által ellenőrzött és törökök által támogatott Idlíb tartományba szállították őket. Őt és gyermekeit ezután egy alagúton keresztül vitték Idlibből Törökországba. Ott az Iszlám Állam hálózata hamis jordániai útlevelet állított ki neki, és őt és a gyerekeket a „férje” családja Kairóba, majd a Hamász által ellenőrzött Gázába vitte.

Gázában Fawziát a „férje” családja egyfajta házi rabszolgaként tartotta.

Egy bizonyos ponton a férfi egyik testvéréhez „ment feleségül”, aki később meghalt az Izrael és a Hamász közötti harcokban.

Egy ideig más fiatal nőkkel együtt a Gáza középső részén, Deir el-Balahban lévő Shuhada al-Aksza kórházban lakott, amely létesítményt a vallomása szerint a Hamász fegyveresei irányítottak. Végül, mint az ma már köztudott, családja, egy kanadai zsidó filantróp, izraeli támogatói és az IDF erőfeszítéseinek köszönhetően október elején megmentették, és visszatért családjához Irakba.

Gyermekei Makdiszi családjánál maradtak Gázában.

Fawzia egyszerű és világos szavakkal zárta vallomását: „Amíg vissza nem kerültem Irakba, Gázában is folyamatosan „sabaja” voltam”. A „sabaja” egy arab kifejezés, amely egy fogva tartott és szexuálisan kizsákmányolt fiatal nőkre utal.

Influenszernek állt az Iszlám Államhoz csatlakozó brit anyuka

Úgy tűnik, hogy a szíriai kalandjai nem vették el Shakil kedvét az utazástól.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.