Olyan barátokkal, mint Franciaország, Izraelnek nincs is szüksége ellenségekre

Benjamin Netanjahu újra visszavágott az Izraelt leckéztetni próbáló francia elnöknek. Mutatjuk az ügy részleteit!

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden visszavágott Emmanuel Macron francia elnöknek korábbi állításával kapcsolatban, hogy Izraelt az ENSZ hozta létre.

„Egy emlékeztető a francia elnöknek: Nem egy ENSZ-határozat hozta létre Izrael államot,

hanem a függetlenségi háborúban hősies harcosaink vérével elért győzelem, akik közül sokan holokauszt-túlélők voltak, többek között a franciaországi Vichy-rezsimből”

– mondta az izraeli miniszterelnök.

„Érdemes lenne arra is emlékeztetni, hogy az elmúlt évtizedekben az ENSZ több száz antiszemita határozatot hagyott jóvá Izrael Állam ellen, amelyek célja, hogy megtagadják az egyetlen zsidó állam létjogosultságát és önvédelmi képességét” – folytatta Netanjahu.

Korábban a nap folyamán Macron azt mondta egy párizsi kabinetülésen, hogy „Netanjahu úrnak nem szabad elfelejtenie, hogy országát az ENSZ határozata hozta létre”, utalva az ENSZ Közgyűlésének 1947. november 29-én elfogadott 181-es határozatára, amely a brit mandátumot két államra, egy zsidó és egy arab államra tervezte felosztani.

A határozat nemzetközi támogatást adott Izrael állam létrehozásához, amelyet 1949. május 11-én teljes jogú tagként vettek fel az ENSZ-be.

Franciaország egyike volt annak a 33 országnak, amely a felosztási terv mellett szavazott.

„Ezért nem most van itt az ideje, hogy figyelmen kívül hagyjuk az ENSZ döntéseit”

– tette hozzá Macron.

Macron úr izraeli kettős mércéje

A francia elnök cinikusan már megint Izraelt ítéli el, ahelyett, hogy a saját háza táján sepregetne. Vélemény.

Netanjahu és Macron kedden telefonon is beszélt egymással – közölte Netanjahu hivatala.

„A miniszterelnök közölte Macron elnökkel, hogy ellenzi az egyoldalú tűzszünetet, amely nem változtatna a libanoni biztonsági helyzeten, és az országot a korábbi állapotába helyezné vissza. Hangsúlyozta, hogy Izrael azért lép fel a Hezbollah terrorszervezet ellen, hogy az ne fenyegesse Izrael polgárait az északi határon, és hogy lehetővé tegye számukra, hogy biztonságban visszatérhessenek otthonaikba” – mondta Netanjahu a francia államfőnek a miniszterelnöki hivatal szerint.

„Netanjahu miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Izrael nem fog beleegyezni semmilyen olyan megállapodásba, amely nem ezt biztosítja, és amely nem akadályozza meg a Hezbollah újrafegyverkezését és átcsoportosítását.

„A miniszterelnök azt is elmondta, hogy megdöbbentette Macron elnök azon szándéka, hogy Párizsban konferenciát rendezzen Libanon kérdéséről, amelyen olyan résztvevők, mint Dél-Afrika és Algéria, azon dolgoznak, hogy megtagadják Izraeltől az önvédelemhez való alapvető jogát, és valójában elutasítják magát a létezéshez való jogát” – folytatódott a közlemény.

Csendes bojkott: Európa korlátozza az Izraelnek történő lőszereladásokat

Szerbia segítő kezet nyújtott zsidó államnak, de ez nem elég, és az IDF más alternatívák után kutat.

Netanjahu a hónap elején szokatlanul kemény nyilatkozatban nyilvánosan megdorgálta már egyszer Macront, miután a francia elnök részleges fegyverembargóra szólított fel Izraellel szemben.

„Van egy üzenetem Macron elnöknek. Ma Izrael hét fronton védekezik a civilizáció ellenségei ellen”

– mondta Netanjahu. „Minden civilizált országnak határozottan Izrael mellett kellene állnia. Mégis Macron elnök és néhány más nyugati vezető most fegyverembargót követel Izrael ellen. Szégyelljék magukat” – tette hozzá: „Micsoda szégyen”.

Netanjahu szerint Izrael „győzni fog a támogatásukkal vagy anélkül, de a szégyenük még sokáig tart majd a háború megnyerése után is”.

Netanjahu és Macron a fegyverembargós vita után telefonon beszélt egymással, és nem fejeztek ki megbánást vagy változást korábban hangoztatott álláspontjukban – közölték mindkét ország tisztviselői.

Párizsi rabbi: A zsidóknak nincs jövője Franciaországban

Moshe Sebbag, a párizsi Grande Synagogue főrabbija borúlátó a franciaországi zsidók jövőjével kapcsolatban.

Franciaország Európa- és külügyminisztere a hónap elején tett izraeli látogatása során megerősítette Macron Izrael elleni fegyverembargóra vonatkozó felhívását, hozzátéve, hogy “ez is az izraeliek védelmét szolgálja”.

„Izrael és az izraeliek biztonsága érdekében az erő alkalmazásának át kell adnia a helyét a párbeszédnek és a diplomáciának. Ezért Franciaország a világ legtöbb országához hasonlóan tűzszünetet sürget Gázában és Libanonban.

És amikor valaki tűzszünetet követel, nem adhat egyidejűleg fegyvereket a hadviselő feleknek. Ez koherencia kérdése”

– mondta Jean-Noël Barrot.

Spanyolország és Jordánia is csatlakozott Franciaországhoz, amely fegyverembargót követel Izraellel szemben, a Biden-kormányzat pedig azt követeli az izraeli kormánytól, hogy növelje a Gázába irányuló humanitárius segélyeket, különben azt kockáztatja, hogy elveszíti az amerikai katonai felszerelésekhez való hozzáférést.

A francia kormány kedden megtiltotta izraeli vállalatoknak, hogy részt vegyenek a jövő hónapban Párizsban megrendezendő Euronaval védelmi kiállításon, a világ legnagyobb haditengerészeti fegyverkiállításán.

A Tribunal de commerce de Paris, vagyis a párizsi kereskedelmi bíróság júniusban hatályon kívül helyezte az izraeli védelmi vállalatokra kirótt tilalmat, amely megakadályozta, hogy kiállítsanak az idei Eurosatoryn, a kétévente megrendezett fegyverkereskedelmi kiállításon.

A bíróság diszkriminatívnak minősítette azt a külön határozatot is, amely minden izraeli állampolgárt eltiltott a kiállítás látogatásától, hacsak nem írnak alá egy nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy nem hivatalos minőségben vannak ott.

Döntött a bíróság: Franciaország jogszerűtlenül diszkriminált izraeli cégeket

Győzött az igazság és a józan ész!

Izrael támogatása miatt akarják bíróság elé citálni Franciaország főrabbiját

Haim Korsia rabbi azért került bajba, mert azt nyilatkozta, hogy Izraelnek „nincs szégyenkeznivalója” Gázával kapcsolatban.