Csendes bojkott: Európa korlátozza az Izraelnek történő lőszereladásokat

Izraelnek a lőszergyártáshoz számos nyersanyagra van szüksége, de az európai országok, amelyek eddig ezen anyagok forrásai volt, október 7. óta korlátozzák az Izraelbe irányuló szállítást. Szerbia segítő kezet nyújtott a zsidó államnak, de ez nem elég, és az IDF alternatívákat keres.

A Calcalist úgy értesült, hogy az európai országok fegyverszállítói egyszerűen nem válaszolnak izraeli partnereiknek, és egy olyan külföldi hatalom (nem az USA), amely korábban kereskedett Izraellel, október 7-e óta nem hajlandó lőszergyártáshoz szükséges nyersanyagokat szállítani Izraelnek.

A The New York Times beszámolója szerint az IDF olyan mértékű hiányt szenved a harckocsikhoz szükséges 120 mm-es lövedékekből, hogy a Gázában állomásozó harckocsiknak kevesebb lövedéket szállítanak, hogy tartalékoljanak az északi fronton történő esetleges eszkaláció esetére. A New York Times arról is beszámolt, hogy a hadsereg a tankok, a D9-es buldózerek és a páncélozott járművek pótalkatrészeinek hiányával is küzd.

A lőszerhiánnyal kapcsolatban a fő megoldás, amelyet a védelmi intézmény tervez, a helyi ipar fejlesztése és a külföldről behozott lövedékektől és lőszerektől való függőség csökkentése. Ez a lépés várhatóan pozitív hatással lesz az izraeli védelmi iparra, de negatív gazdasági következményekkel is jár: az Izraelben gyártott lőszerek több tíz százalékkal drágábbnak számítanak, mint a külföldről importálhatóak, és különösen költséges a például tüzérségi és harckocsi lövedékeket gyártó „egyszerű” lőszergyárak létrehozása és fenntartása.

Jelentés: Izrael drámai módon ki van szolgáltatva az amerikai lőszereknek

A zsidó állam katonai függősége az Egyesült Államoktól az elkövetkező években várhatóan minden forgatókönyv szerint folytatódni fog.

A Ynet szerint a helyi ipar megerősítésére és ezáltal a külső tényezőktől való függés csökkentésére irányuló érthető törekvés ellenére azok, akik úgy gondolják, hogy Izrael képes az összes szükséges lőszert a határain belül előállítani, valószínűleg csalódni fognak. Először is, még az izraeli termelési kapacitás masszív növelése esetén is a lőszerek jelentős részének minden forgatókönyv szerint külföldről kell érkeznie a korlátozott termelési lehetőségek miatt. Jelenleg még az Egyesült Államok is nehezen tudja ellátni magát és szövetségeseit, beleértve Izraelt és Ukrajnát, a szükséges lövedékekkel. Másodszor, ahhoz, hogy az izraeli védelmi ipar nagy mennyiségű fegyveranyagot tudjon előállítani, nagy mennyiségű nyersanyagra van szükség, amit Izraelben nem lehet bányászni, így a külföldről történő szállítások nem opcionálisak.

Amellett, hogy néhány beszállító nem hivatalos embargót rendelt el a lőszerek Izraelnek történő eladására, a Calcalist értesülései szerint a háború kitörése óta a bomba- és rakétagyártáshoz szükséges nyersanyagok kulcsfontosságú beszállítói is leállították az eladásokat Izraelnek. Az izraeli védelmi intézmény megoldása erre az embargóra a beszállítók diverzifikálása, a nyersanyagkészletek előzetes felvásárlása a jövőbeli gyártáshoz, és tartalékok létrehozása Izraelben.

Videó: Szuperolcsó szuperszonikus rakétát fejlesztett ki Izrael

A rakéta sebessége közel ötszöröse a hangsebességnek, hatótávolsága pedig eléri a több száz kilométert.

A háború kitörése óta egyre több jelentés érkezik arról, hogy országok és vállalatok csökkenteni vagy korlátozni akarják az Izraellel folytatott védelmi célú kereskedelmet: a holland beszállítóktól származó F-35 pótalkatrészek szállításával kapcsolatos problémákról is érkeztek jelentések; Olaszország, Kanada és Belgium kormánya bejelentette, hogy leállítja az Izraelbe irányuló védelmi exportot (annak ellenére, hogy a jelentések szerint a szállítmányok tovább folytatódtak); a spanyol kormány pedig még azt is megakadályozta, hogy kikötőjében kikössön egy Indiából Izraelbe fegyverszállítmányt szállító hajó.

A hírek szerint a hajó 27 tonna robbanóanyagot tartalmazott, ami jól illusztrálja Izrael stratégiáját a források diverzifikálására: India, amely az izraeli védelmi export első számú importőre, mostanra védelmi nyersanyagok, sőt fegyverrendszerek szállítójává is vált Izrael számára.

A Calcalist úgy értesült, hogy egy másik ország is elkezdett szállítani az izraeli védelmi ipar számára nyersanyagokat, más médiajelentések szerint ez az ország nem más, mint Szerbia.

A lőszerek fokozott felhasználása a gázai és ukrajnai háborúkban globális lőszerhiányhoz vezetett, ami az árak emelkedéséhez és az országok közötti fokozott versenyhez vezetett a lőszerekért és nyersanyagokért.

A háború ellenére rekordokat döntöget az izraeli fegyverexport

A világban egyre nagyobb az igény mutatkozik a csúcsmodern izraeli technológiák és eszközök iránt. Mutatjuk a részleteket.

Robert C. Castel: A kis nemzetek haragja

Izrael olyan lépéseket fontolgathat, amelyek számottevően befolyásolhatják az erőegyensúlyt az ukrán hadszíntéren.