Párizsi rabbi: A zsidóknak nincs jövője Franciaországban

Moshe Sebbag, a párizsi Grande Synagogue főrabbija borúlátó a franciaországi zsidók jövőjével kapcsolatban, és azt javasolta a fiataloknak, hogy vándoroljanak Izraelbe vagy más országokba.

„Ma már világos, hogy a zsidóknak nincs jövőjük Franciaországban” – mondta Sebbag a The Jerusalem Postnak hétfőn. „Azt mondom minden fiatalnak, hogy menjen Izraelbe vagy egy biztonságosabb országba”.

A The Postnak adott korábbi beszélgetéseiben Sebbag optimistább hangot ütött meg, és abban bízott, hogy a francia zsidóság az antiszemitizmussal és a változó társadalommal kapcsolatos aggodalmai ellenére is megmarad.

Sebbag kifejtette, hogy Franciaország identitás- és integrációs válsággal néz szembe. A második világháború után zsidó bevándorlók érkeztek Franciaországba, elviselték, hogy családjaikat egyszobás lakásokban helyezték el, és magukba szívták a francia kultúrát. Megtanulták a társadalom nyelvét, a „szellemiséget” és a francia konyhát.

Minden országnak megvan a maga történelme, amely része az identitásának. „Generációk óta a francia zsidók nagyon franciák, és nagyon franciának érzik magukat”.

A rabbi szerint a más országokból érkezett bevándorlók jobb életet kerestek Franciaországban, de néhányan nem integrálódtak olyan jól, mint a zsidók.

Megtörték hallgatásukat a Párizsban megerőszakolt zsidó lány szülei

„Ellopták a gyermekkorát” – mesélték a tizenkét éves zsidó kislány szülei, akik interjút adtak a Le Parisiennek.

 
Franciaország különböző szegmensei különbözőképpen reagáltak a tömeges bevándorlás problémáira és az integráció kudarcaira. Sebbag szerint az egyik oldalon a francia kultúra elvesztésétől való félelem és a bevándorlás megfékezése a cél. A másik oldalon a humanista ideológiai beállítottságúak túlzott szociális juttatásokkal kívánják segíteni a bevándorlókat, és küzdenek az őket érő diszkrimináció ellen. Ehhez a gazdagok adójának emelésére és a nyugdíjellátás korhatárának megemelésére van szükség.

Sebbag elmondta, hogy sok olyan helyen, ahol integrálatlan bevándorlók enklávéi vannak, a nemzeti jobboldal erősödik meg. A Nemzeti Összefogás alapítója, Jean-Marie Le Pen szimpatizált a nácikkal, és antiszemitizmussal vádolták. Sebbag elmondta, hogy lánya, Marine Le Pen 15 éve próbálja elhatárolni a pártot az alapítótól, és a francia identitás és kultúra védelmére összpontosítani.

A baloldalon sokan igazolták az október 7-i mészárlást, míg a jobboldal támogatta Izrael jogát az önvédelemhez. A baloldal emellett elősegítette és felkarolta a palesztinbarát tüntetéseket és aktivizmust, ami egybeesett az antiszemitizmus drámai növekedésével.

Sebbag azzal vádolta a baloldali Új Népi Frontot, hogy manipulációt követett el azzal, hogy koalícióját Leon Blum francia zsidó államférfi Népi Frontjáról nevezte el, amely a munkások jogaiért és az antiszemitizmus ellen küzdött. A baloldali koalíció eddig a második helyet szerezte meg a választásokon, Emmanuel Macron elnök centrista Ensemble szövetsége előtt.

Seres László: Szavazhat-e egy zsidó Marine Le Pen pártjára?

Marine Le Pen ott volt néhány hónapja az antiszemitizmus elleni nagy párizsi tüntetésen, Macron elnök pedig nem – emlékeztet blogbejegyzésében a publicista.