Lengyelország ismét nagykövetet küld Izraelbe

A két ország kapcsolata azután romlott meg, hogy 2021-ben a lengyel kormány olyan jogszabályt fogadott el, amely Izrael szerint kisebbíteni igyekezett az ország holokausztban betöltött felelősségét.

Hároméves szünet után Lengyelország hétfőn ismét nagykövetet küld Izraelbe, ezzel új lapot nyitva az országok közötti kapcsolatban – közölte az Varsó tel-avivi nagykövetsége vasárnap.

A 63 éves Maciej Hunia, lengyel Katonai Hírszerző Szolgálat egykori vezetőjét azt követően nevezték ki nagykövetnek, hogy a két ország közötti fagyos viszonyt tavaly sikerült rendezni – számolt be a jns.org.

„Szívélyesen üdvözöljük új misszióvezetőnket” – írta a lengyel nagykövetség az X-en vasárnap közzétett bejegyzésében. „Maciej Hunia csatlakozik hozzánk Tel-Avivban, hogy megerősítse a lengyel-izraeli kapcsolatokat”.

Amir Avivi: Izraelnek vannak barátai Európában

Ellentétben azzal, amit sok izraeli hisz, a zsidó államnak sok támogatója van Európában, „de szükségük van a megfelelő információkra” – mondja az IDSF alapítója és elnöke.

Kinevezése előtt a lengyel parlamentben tartott meghallgatásán Hunia kijelentette:

a civileknek nem szándékosan kárt okozó katonai műveletek nem minősülnek népirtásnak, ahogyan azt Dél-Afrika veti a zsidó állam szemére az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságán benyújtott vádjaiban.

A két ország közötti kapcsolatok azután romlottak meg, hogy Lengyelország előző kormánya 2021-ben olyan jogszabályt fogadott el, amely Izrael szerint az ország holokausztban játszott szerepét igyekezett jelentékteleníteni, valamint megtiltotta a holokauszt áldozatainak és örököseiknek, hogy jogi úton követeljék vissza egykor lefoglalt vagyontárgyaikat.

A konfliktus miatt mindkét ország hazahívta nagyköveteit, Lengyelország pedig Izrael támogatójából ellenfelévé vált a nemzetközi fórumokon és az Európai Unióban.

AP: A lengyel, izraeli és magyar példával riogatnak Németországban

A kormánykoalíció pártjai és a CDU közösen erősítenék meg a bíróságok függetlenségét.

A jogszabály körüli konfliktus felszította a korábbi vitát: Varsónak nem tetszett, amit a holokauszt-oktatás céljából Lengyelországba látogató izraeli fiataloknak tanítottak a vészkorszakról.  A két ország diplomáciai kapcsolatainak megszakításával ezeket a látogatásokat is felfüggesztették. Izrael azóta már visszaküldte első számú diplomatáját Varsóba, és az oktató látogatásokat is visszaállították.

A vita kirobbanásáig évente több tízezer izraeli diák utazott Lengyelországba tanulmányutakra. Ezek során az egykori német haláltáborokat látogattak meg, hogy megismerjék a holokausztot és megemlékezzenek a meggyilkoltakról.

A kapcsolatok rendeződésének jeleként Jichák Herzog izraeli elnök tavaly Lengyelországba látogatott a varsói gettófelkelés 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre.

Beválasztották az EP-be a hanukai menórát eloltó lengyel képviselőt

Lengyelország harmadik legerősebb politikai ereje lett Braun nyíltan antiszemita pártja.