Ennyi volt: Bezárt a kínaiak első izraeli egyeteme

A hosszú távú együttműködéshez fűzött remények ellenére az első Izraelben alapított kínai egyetem három év után bezárta kapuit Petah Tikvában. 

A kínai professzorok és diákok az izraeli diákokkal együtt visszatértek Kínába.

A pekingi University of International Business and Economics (UIBE) részeként működő intézmény 2021-ben kapta meg az Izraeli Felsőoktatási Tanács jóváhagyását, amellyel akadémiai intézményként ismerték el. 

A kezdeményezést Matan Vilnai nyugalmazott vezérőrnagy, Izrael korábbi kínai nagykövete vezette, aki az együttműködés és az egyetem izraeli ágának létrehozásáért felelt.

Az egyetem a kínai kormány égisze alatt működött, amely a háború kitörése óta keményen kritizálta Izraelt.

Ennek is köze lehet ahhoz, hogy  a kínai hatóságok úgy döntöttek, hogy beszüntetik az egyetem izraeli tevékenységét, annak ellenére, hogy korábban tervezték a bővítést és egy kutatóintézet létrehozását is. 

Petah Tikvában még földterületet is kiutaltak egy új kampusz építéséhez, amelyet Kína finanszírozott volna.

„Csak félig kínai” – így hagyta cserben Peking a Gázába elhurcolt kínai lányt

Izrael hatalmasat csalódott a közönyös Kínában.

A háború előtt Izraelt a kínaiak az innováció és a tudás modelljének tekintették. Az egyetem oktatói között hat professzor és két kínai nyelvtanár volt Kínából, a kurzusokat angol nyelven tartották, és üzleti szintű kínai nyelvoktatást is tartalmaztak, valamint két négyhetes kínai tanulmányutat és mentorálást kínai vállalatoknál. Öt izraeli doktorandusz is a tantestület tagja volt.

Kínában az UIBE-t rangos egyetemként tartják számon, 18 egyetemi karral, 10 kutatóintézettel és mintegy 160 alap-, mester- és doktori programmal rendelkezik, amelyek közgazdaságtanra és globális menedzsmentre specializálódtak.

“Az egyetem bezárt, a kínaiak pedig elmentek.

Abban az időben Kína és Izrael kapcsolata különleges volt – az Izraellel való kapcsolat a kiválóság jelének számított. Az első évfolyam a tervek szerint befejezte tanulmányait, a második pedig a harmadik évfolyamot Kínában fogja befejezni. Új diákokat nem vesznek fel” – nyilatkozta Matan Vilnai.

„Ez nagy szégyen – a Felsőoktatási Tanács elismert minket, ami nem kis teljesítmény. Egy új kampuszhoz földterületet kaptunk, és minden meg volt tervezve. Nagy lendületben voltunk, és ez igazán szégyen”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraeli szakértő: Kína az amerikai hegemónia ellensége, nem Izraelé

Dr. Ori Sela szerint ugyanakkor a gázai háború része az USA és Kína közel-keleti dominanciáért folytatott versenyének.