Kreml által pénzelt felkelők szerveztek puccsot Örményországban

A Moszkva hagyományos szövetségesének számító Örményország az ukrajnai háború kitörése óta nyugat felé fordult, miniszterelnöke szerint most az EU-tagságra is törekedhet.

Az örmény ügyészség szerint Moszkva fizetett és kiképzett egy felkelőcsoportot annak érdekében, hogy ez év elején megdöntse Örményország nyugatbarát kormányát, de a helyi biztonsági erők meghiúsították az állítólagos összeesküvést – írja a Politico.

Szerdai közleményében az Örmény Köztársaság Nyomozó Bizottsága közölte, hogy hét ember ellen emeltek vádat

„a hatalom bitorlásának előkészítésével … erőszak és erőszakkal való fenyegetés alkalmazásával a kormányzati hatalom átvételére”.

A tisztviselők szerint az oroszok hat örményt toboroztak, hogy három hónapos képzésen vegyenek részt Oroszországban, és havi 220 000 rubel (közel 850 ezer forint) fizetést kaptak, miközben megtanulták a fegyverek használatát. Háttérellenőrzésen és egy poligráfos vizsgálaton is át kellett menniük, hogy megállapítsák hűségüket, mielőtt a dél-oroszországi Rosztovban lévő „Arbat katonai bázisra” szállították őket.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a vádakra.

Örményország és történelmi szövetségese, Oroszország viszonya megromlott, mióta Moszkva 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát: a dél-kaukázusi ország befagyasztotta tagságát a Moszkva vezette katonai szövetségben, humanitárius segélyt küldött Kijevnek és közös hadgyakorlatokat rendezett amerikai erőkkel.

Mikor máskor: Már Örményország is államként ismeri el Palesztinát

Újabb mélyponton az izraeli-örmény kapcsolatok.

Ugyanakkor Örményország régi riválisa, Azerbajdzsán szorosabbra fűzte kapcsolatait a Kremllel: Ilham Alijev elnök a múlt hónapban baráti tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin elnökkel Bakuban. Moszkva azzal vádolta az EU-t, hogy az örmény kormánnyal kötött partnerségi megállapodásokkal behatol a saját maga által kikiáltott befolyási övezetébe.

A Szovjetunió 1991-es bukása óta Örményországban állomásozó orosz határőröket az év elején arra kérték, hogy vonuljanak vissza állomáshelyükről. Nikol Pashinján örmény miniszterelnök 2023 szeptemberében azt mondta a Politiconak, hogy az Azerbajdzsánhoz tartozó, szakadár Hegyi-Karabah régióban működő orosz békefenntartó misszió nem végezte el a feladatát. Alig néhány nappal később Moszkva erői félreálltak, amikor Azerbajdzsán újabb offenzívát indított az enklávéban, ami a teljes örmény lakosság tömeges elvándorlását váltotta ki.

Szerdán Pashinján megesküdött, hogy Örményország nyugat felé fordulása folytatódni fog.

„Ha többé-kevésbé reális lehetőséget látunk arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagjává váljunk”

– mondta – »nem fogjuk elszalasztani ezt a pillanatot«.

Az örmény front Irán Izrael és a Nyugat elleni háborújában

Az Iszlám Köztársaság az örmény egyházat és az Egyesült Államokban működő örmény lobbit is felhasználja regionális ambícióinak előmozdítására.