Mikor máskor: Már Örményország is államként ismeri el Palesztinát

Az örmény külügyminisztérium szerint a palesztinok és az izraeliek jogos törekvéseit csak a kétállami megoldás biztosíthatja.

Örményország pénteken bejelentette, hogy 147 másik ENSZ-tagállamhoz csatlakozva elismeri a palesztin államot. A lépés elleni tiltakozásul az izraeli külügyminisztérium beidézte az örmény nagykövetet.

„Örményország mindig is támogatta a palesztin kérdés békés megoldását és a kétállami megoldást”

– közölte az örmény külügyminisztérium.

„Meggyőződésünk, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy mind a palesztinok, mind az izraeliek jogos törekvéseit biztosítsuk. A nemzetközi jog és az egyenlőség, a szuverenitás és az együttélés elvei iránti elkötelezettségünk alapján Örményország elismeri Palesztina államot”.

Megrongálták az örményországi zsidó világközpontot

Egy otthagyott felirat szerint „a zsidók az örmény nemzet ellenségei”.

Az elmúlt hónapban négy európai ország – Norvégia, Írország, Spanyolország és Szlovénia – szintén elismerte Palesztinát, az erős izraeli ellenállás ellenére.

Örményország 1992-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, nem sokkal azután, hogy elnyerte függetlenségét a Szovjetuniótól.

Az izraeli-török kapcsolat az elmúlt évtizedben történő megromlásával felmerült annak lehetősége, hogy Izrael hivatalosan is elismerje az örmény népirtást, ami hatalmas vitákhoz vezetett a Knesszetben.

Az Örményországgal való viszony azonban az elmúlt években szintén megromlott, Izrael és Azerbajdzsán szoros gazdasági és katonai kapcsolatai miatt.

Az örmény front Irán Izrael és a Nyugat elleni háborújában

Az Iszlám Köztársaság az örmény egyházat és az Egyesült Államokban működő örmény lobbit is felhasználja regionális ambícióinak előmozdítására.