Megrongálták az örményországi zsidó világközpontot

Kedd este megrongálták az Örményország fővárosában, Jerevánban lévő Zsidó Világközpontot. A rongálásról úgy vélik, hogy közvetlenül kapcsolódik Izraelnek a szomszédos ellenféllel, Azerbajdzsánnal való erősödő kapcsolataihoz — jelenti a The Jerusalem Post.

Az Azerbajdzsánban található Hegyi-Karabah enklávé, amelyet történelmileg örmény keresztények laknak, az Azerbajdzsán és Örményország közötti régóta tartó konfliktus középpontjában áll.

Első feltételezések szerint az Izrael és Azerbajdzsán közötti kapcsolatok javulása állhat a vélhetően a hegyi-karabahi örmény szeparatista kormány támogatói által elkövetett rongálás mögött.

A támadók közleményt adtak ki, amelyben azt írták:

„A zsidók az örmény nemzet ellenségei, bűnrészesek a török bűnökben és az azerbajdzsáni elnök Ilhan Alijev rezsimjében. A zsidó állam fegyverekkel látja el Alijev bűnöző rezsimjét, az amerikai és európai zsidók pedig aktívan támogatják őt. Törökország, Alijev rezsimje és a zsidók az örmény állam és nép esküdt ellenségei”.

A közlemény szerint: „Ha az Egyesült Államokban és Európában élő zsidó rabbik továbbra is támogatják Alijev rezsimjét, mi továbbra is fel fogjuk gyújtani a zsinagógáikat más országokban. Minden rabbi célpont lesz számunkra.

Azeri zsidók — egy muszlim ország reklámfigurái

A JTA hosszas riportot készített az azeri zsidókról, akik a nemrégiben lezajlott azeri-örmény konfliktus során igyekeztek kifejezni hazafias érzelmüket a muszlim ország iránt.

Egyetlen izraeli zsidó sem fogja magát biztonságban érezni ezekben az országokban”.

A Zsidó Világkongresszus becslései szerint Örményországban mintegy 500-1 000 zsidó él, többségük askenázi származású, valamint néhány mizrahi és grúz zsidó, akik Jerevánban élnek.

Az etnikailag sokszínű ország, Örményországnak mély történelmi kapcsolata van a zsidósággal. Ma a kis örmény zsidó közösség szabadon gyakorolhatja a zsidó vallást, de az antiszemita megnyilvánulások egyre gyakoribbak.

Az afgán ellenállás vezetője Izrael segítségét kéri a tálibok ellen

„Minden olyan fél segítségére szükségünk van, aki támogatni akar minket, beleértve Izraelt is.”