Lezuhant egy izraeli Black Hawk helikopter a Gázai övezetben

Két katona meghalt, többen pedig megsérültek, amikor szerda kora reggel a Gázai övezet déli részén lezuhant az izraeli légierő egyik helikoptere, amit a hadsereg balesetnek minősített.

A két elhunyt katona Daniel Alloush törzsőrmester, 37 éves, Tel-Avivból, és Tom Ish-Shalom törzsőrmester, 38 éves, Nes Harimból volt.

Mindketten az izraeli légierő 669-es elit kutató-mentő egységében szolgáltak.

Az IAF első vizsgálata szerint a 123. század egy UH-60 Black Hawk helikoptere a 669-es egység orvosi csapatával kedd este Rafahba repült, hogy kimenekítsen egy, a térségben zajló harcokban súlyosan megsebesült harci mérnököt.

Az utolsó leszállási szakasz során, az izraeli hadsereg egyik rafahi táborán belül, éjjel fél egy körül a helikopter ahelyett, hogy szabályosan földet ért volna, a földnek csapódott.

A vizsgálat szerint a helikoptert nem érte ellenséges tűz, és a baleset pillanatokkal azelőtt történt, hogy le kellett volna szállnia, vagyis nem zuhant jelentős magasságból.

A helikopter így is súlyosan megsérült a balesetben, és a fedélzetén tartózkodók mindannyian megsérültek.

Két katona meghalt, további nyolc katonát pedig kórházba szállítottak – köztük azt a harci mérnököt, aki megsérült a rafahi harcok során.

Tom Ish-Shalom törzsőrmester (balra) és Daniel Alloush törzsőrmester  (jobbra), akik 2024. szeptember 11-én kora reggel haltak meg a Gázai övezet déli részén történt helikopterbalesetben. 

Egyelőre nem világos, hogy mi vezetett a helikopter lezuhanásához, bár az IAF balesetnek minősítette azt.

A Black Hawk helikoptereket, amelyeket az IAF-nál héberül Bagoly néven használják, rutin szállítási feladatokra és katonai műveletek során csapatok szállítására és evakuálására egyaránt használják. A gázai háború során már közel 2000 sebesült katonát szállítottak izraeli kórházakba ezek a helikopterek.

Miért tart ilyen sokáig elpusztítani a Hamászt?

Tíz hónapnyi harc után sokan kérdezik, hogy miért nem sikerült még megsemmisíteni a Hamászt, és miért nem sikerült teljes mértékben elérni Izrael háborús céljait.

Száz gyűrűt ajándékozott házasodni készülő katonáknak egy gyászoló izraeli apa

A gyűrűk értéke egyenként 5-8000 sékel (480 ezer és 750 ezer Ft) között mozog.