Érkezik a Fath-360: Hamarosan iráni rakéták fognak hullani Európában

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, az Egyesült Államok Németország, Franciaország és Nagy-Britannia mellett szankciókat foganatosít az Iran Air légitársasággal szemben.

Az Egyesült Államok kedden hivatalosan megvádolta az Iráni Iszlám Köztársaságot azzal, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, és közölte, hogy intézkedéseket fog hozni az érintettek megbüntetésére.

Blinken, aki David Lammy brit külügyminiszterrel közösen tett kijevi látogatása előtt Londonban tartott sajtótájékoztatón beszélt, elmondta, hogy Washington figyelmeztette Iránt, hogy a ballisztikus rakéták Oroszországnak történő szállítása „drámai eszkalációt jelent”, és közölte, hogy még kedden újabb szankciókat vezetnek be a közel-keleti ország ellen.

Blinken szerint több tucatnyi orosz katonai személy kapott kiképzést Iránban a Fath-360-as rakétával kapcsolatban, amelynek hatótávolsága mintegy 120 kilométer.

„Oroszország most kapott szállítmányokat ezekből a ballisztikus rakétákból, és valószínűleg heteken belül használni fogja őket Ukrajnában” – mondta Blinken.

„Az iráni rakéták szállítása lehetővé teszi Oroszország számára, hogy arzenáljának nagyobb részét a frontvonaltól távolabbi célpontokra is felhasználja”.

„Ez a fejlemény, valamint az Oroszország és Irán közötti növekvő együttműködés veszélyezteti az európai biztonságot, és azt mutatja, hogy Irán destabilizáló befolyása messze túlmutat a Közel-Keleten.”

Oroszország technológiát is megoszt Iránnal, többek között nukleáris kérdésekben – tette hozzá.

Az Iránnal szembeni további amerikai szankciók az Iran Air légitársaságra is kiterjednek, és más országok is várhatóan újabb szankciókat jelentenek be – mondta Blinken.

Aggasztó fejlemény: Oroszország fejlett légvédelmi rendszereket küldött Iránnak

Iráni tisztviselők szerint Oroszország megkezdte a fejlett légvédelmi és radarberendezések szállítását.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia elítélte, hogy Irán ballisztikus rakétákat exportált Oroszországba az ukrajnai háborúban való felhasználásra, és új szankciókat hirdettek, amelyek a légi közlekedést célozzák.

„Ez a cselekmény mind Irán, mind Oroszország részéről eszkaláció, és közvetlen fenyegetést jelent az európai biztonságra” – áll a három ország közös nyilatkozatában, amelyet a német külügyminisztérium osztott meg.

„Azonnali lépéseket fogunk tenni az Iránnal kötött kétoldalú légiközlekedési megállapodások felmondására” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy a szövetséges trió „az Iran Air elleni szankciók bevezetésén is dolgozni fog”.

A három ország felszólította Iránt, hogy azonnal állítsa le Oroszországnak az Ukrajnával vívott háborúban nyújtott mindenféle támogatását.

Blinken és Lammy szerdán közös látogatást tesz Ukrajnában, éppen amikor a Kreml megpróbálja visszaverni Ukrajna meglepetésszerű offenzíváját, amely több száz négyzetkilométernyi területet foglalt el Oroszország kurszki régiójában.

„Mi vagyunk a legszorosabb szövetségesek, ezért örülök, hogy együtt utazunk, ezzel is demonstrálva elkötelezettségünket Ukrajna iránt” – mondta Lammy.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is fokozta az USA-ra és más szövetségesekre gyakorolt nyomást, hogy engedélyezzék, hogy nyugatról szállított rakétákkal mélyen Oroszország belsejében csapást mérjenek, és olyan helyszíneket találjanak el, ahonnan Moszkva légitámadásokat indít.

Putyin megköszönte Észak-Korea rendíthetetlen támogatását az ukrajnai háborúban

Barátok közt.