Putyin megköszönte Észak-Korea rendíthetetlen támogatását az ukrajnai háborúban

A Neokohn főszerkesztője

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán csúcstalálkozót tartott a phenjani Kim Il Szung téren tartott nagyszabású fogadóünnepség után. Az orosz média értesülései szerint a két vezető ígéretet tett arra, hogy fejleszteni fogják országaik kapcsolatát.

A fővároson átfolyó Taedong folyó mellett elterülő téren díszőrség, köztük lovas katonák és civilek nagy tömege gyűlt össze. A jelenetben gyerekek tartottak lufikat, és a két vezető óriási portréi nemzeti zászlókkal díszítették a Nagy Népi Tanulmányi Csarnokot.

Kim és Putyin ezután a Kumsusan-palotába érkezett a megbeszélésekre.

„Nagyra értékeljük Észak-Korea következetes és rendíthetetlen támogatását Oroszoszág irányába, többek között az ukrán kérdésben” – idézte Putyint a RIA orosz állami hírügynökség a Kimmel folytatott megbeszélések kezdetén.

Putyin elmondta, hogy Moszkva harcol az Egyesült Államok és szövetségesei hegemón, imperialista politikája ellen.

Putyin 24 év után először látogatott az észak-koreai fővárosba, és ez a látogatás valószínűleg átformálja az évtizedes orosz-észak-koreai kapcsolatokat egy olyan időszakban, amikor mindkét ország nemzetközi elszigeteltséggel néz szembe.

Az országok partnersége „az új, többpólusú világ építésének felgyorsításának motorja”, Putyin látogatása pedig barátságuk és egységük legyőzhetetlenségét és tartósságát bizonyítja

– közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, amely kiemelte, hogy Oroszország kész gazdasági és kereskedelmi támogatást nyújtani a nyugati szankciókkal sújtott Észak-Koreának, mely, elemzők szerint, érintheti Észak-Korea rakéta- és nukleáris programját is.

A szerdai napirenden szerepel a két vezető négyszemközti megbeszélése, valamint gálakoncert, állami fogadás, díszőrség, dokumentumok aláírása és nyilatkozat a médiának – idézte Jurij Uzsakovot, Putyin külpolitikai tanácsadóját az orosz Interfax hírügynökség.

Annak jeleként, hogy Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező tagja, átértékeli az Észak-Koreával kapcsolatos megközelítését,

Putyin érkezés előtt dicsérte Phenjant, amiért „ellenállt az Egyesült Államok gazdasági nyomásának, zsarolásának és fenyegetéseinek”.

Ukrajna a NATO felé közeledhet

10 évre szóló védelmi megállapodást kötött Biden amerikai és Zelenszkij ukrán elnök.