A gázai metró miatt nem sikerült még teljesen elpusztítani a Hamászt

A New York Times birtokába került Hamász-kézikönyv részletesen ismerteti a terrorszervezet taktikáját és stratégiáját alagúthálózatának harcban való felhasználására, és megmutatja, hogyan élte túl a 11 hónapos háborút.

A Hamász alagútháborús stratégiáját részletező kézikönyv a New York Times beszámolója szerint megmagyarázza, hogyan sikerült a terrorszervezetnek tizenegy hónapos háborút túlélnie a túlerőben lévő izraeli erőkkel szemben – írja az Israel National News.

A 2019-es dokumentum részletesen leírja, hogy a Hamász parancsnokai milyen taktikai és stratégiai utasításokat kaptak annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználják a Gázai övezet alatt ásott több száz kilométernyi alagutat.

Egy másik dokumentumból kiderült, hogy Jahja Szinvár Hamász-vezető egy évvel az október 7-i mészárlás előtt jóváhagyta azt a 225 ezer dolláros projektet, amelynek célja az alagúthálózat sebezhető szakaszainak védelmét szolgáló robbanásálló ajtók felszerelése volt.

A jelentés szerint a mészárlás előtt Izrael a gázai határ alatt ásott alagutakra összpontosított, de nagyrészt figyelmen kívül hagyta a Gázai övezeten belül ásott alagutakat, ez pedig lehetővé tette a Hamász számára, hogy egy hatalmas hálózatot építsen ki, amelyet arra használt, hogy

elkerülje a nem kívánt konfrontációkat, csapdákat állítson, titokban közlekedjen, és elrejtse az október 7-én elrabolt mintegy 250 túsz nagy részét.

Miért tart ilyen sokáig elpusztítani a Hamászt?

Tíz hónapnyi harc után sokan kérdezik, hogy miért nem sikerült még megsemmisíteni a Hamászt, és miért nem sikerült teljes mértékben elérni Izrael háborús céljait.

Szakértők szerint ez a hatalmas alagúthálózat az oka annak, hogy Izrael nem tudta elérni a Hamász felszámolására irányuló célját.

A Hamász terroristáinak kevés esélye lenne az IDF ellen, ha arra kényszerülnének, hogy szemtől szembe, a föld felett harcoljanak.

A kézikönyv útmutatást ad arról, miként kell álcázni az alagutak bejáratait, hogy elrejtsék az izraeli erők elől és lehetővé tegyék a rajtaütéseket, illetve hogy miként kell hatékonyan használni a lőfegyvereket és az éjjellátó szemüvegeket az alagutak szűk és sötét folyosóin.

Az IDF megpróbálta elkerülni, hogy a Hamász számára kedvező terepen, az alagutakban harcba bocsátkozzon. Ennek eredményeképpen a harcok nagy része a föld felett zajlott, ahol az izraeli erők előnyben vannak, és a Hamász komoly veszteségeket szenvedett. Az IDF által közölt adatok szerint a háború során mintegy 17 000 Hamász-harcos halt meg, és több ezren sebesültek meg. Maga a terroristavezér, Jahja Szinvár is vélhetően a megmaradt Hamász-alagutak egyikében rejtőzik, és valószínűleg izraeli túszokkal veszi körül magát, akiket emberi pajzsként használ.

JC: Húsz izraeli túszt használ élő pajzsként a Hamász bujkáló vezetője

A Jewish Chronicle hírszerzési forrásai szerint az izraeli túszok közül csak mintegy húszan vannak a Hamász fogságában, a többieket kisebb terrorcsoportok tartják fogva.

Leleplezés: Az IDF szerint összeomlott a Hamász gázai népszerűsége

Olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra az IDF, amelyek azt mutatják, hogy a terrorszervezet titokban meghamisította a közvélemény-kutatások eredményeit.