NYP: Mark Zuckerberg beismert mindent, Bidenék nyomására kellett cenzúrázniuk

A Facebook alapítója elismerte, hogy Biden kormányzat nyomást gyakorolt rájuk, hogy cenzúrázzák a COVID-al kapcsolatos tartalmakat, beismerve azt is, hogy hiba volt cenzúrázni a The Post Hunter Biden laptopjáról szóló cikkét.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg hétfőn elismerte, hogy a Biden-adminisztráció nyomást gyakorolt a Facebookra, hogy cenzúrázza a COVID-19-ről szóló tartalmakat, és elismerte, hogy hiba volt korlátozni a The Post tudósítását Hunter Biden hírhedt laptopjáról – írja a New York Post.

A képviselőház igazságügyi bizottságának elnökéhez, Jim Jordan képviselőhöz írt levelében Zuckerberg azt írta, hogy „a Biden-kormányzat magas rangú tisztviselői, beleértve a Fehér Házat is, folyamatosan nyomást gyakoroltak” a Metára, hogy „cenzúrázza” a 2021-es koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tartalmakat. 

A Biden-adminisztráció olyan tartalmak törlését is kérte a Metától amelyek között „humor és szatíra” is szerepelt. Zuckerberg megjegyezte:

sajnálja, hogy eleget tett bizonyos követeléseknek.

Információs háború – Dezinformáció elleni harc vagy cenzúra?

Hogyan harcolhat a dezinformáció ellen az, aki maga is dezinformációt terjeszt? Hajdú Tímea írása.

„Úgy vélem, hogy a kormányzati nyomásgyakorlás helytelen volt, és sajnálom, hogy nem voltunk nyíltabbak ezzel kapcsolatban” – írta. „Azt is gondolom, hogy hoztunk néhány olyan döntést, amelyet utólag és az új információk birtokában ma már nem hoznánk meg”.

„Ahogy akkor is mondtam a csapatomnak, határozottan úgy érzem, hogy nem szabad engednünk a tartalomra vonatkozó szabályainkból egyetlen kormányzat nyomására sem – és készen állunk arra, hogy visszavágjunk, ha ilyesmi újra megtörténik”

– írta.

Zuckerberg külön hozzátette, hogy hiba volt a The Post exkluzív riportjának cenzúrázása, amely Hunter Biden hírhedt laptopjáról szólt a 2020-as választások előtt. 

Elmagyarázta a képviselőház igazságügyi bizottságának – amely a Facebook tartalommoderálási normáit vizsgálja -, hogy a 2020 októberi történet megosztásának korlátozására vonatkozó döntést megelőzően az FBI „figyelmeztette” a Metát „egy lehetséges orosz dezinformációs műveletre”, amely a Biden családdal és az ukrán Burisma energiaipari óriáscéggel kapcsolatos, ahol Hunter az igazgatótanácsban ült. 

Elferdített valóság — Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit?

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.

„Azon az ősszel, amikor láttuk, hogy a New York Post az akkori demokrata elnökjelölt, Joe Biden családját érintő korrupciós vádakról számolt be, elküldtük a történetet a tényellenőrzőknek felülvizsgálatra, és a válaszra várva ideiglenesen korlátoztuk a hozzáférhetőségét” – írta Zuckerberg. 

„Azóta világossá vált, hogy a tudósítás nem orosz dezinformáció volt, és utólag visszatekintve nem kellett volna cenzúráznunk a sztorit”

– ismerte el. 

Zuckerberg biztosította Jordant, hogy a Meta olyan irányelveket vezetett be, amelyek biztosítják, hogy hasonló cenzúrázás „ne fordulhasson elő még egyszer”. 

„Megváltoztattuk az irányelveinket és folyamatainkat, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer – például az Egyesült Államokban már nem korlátozunk ideiglenesen híreket, amíg a tényellenőrzőkre várunk” – állította a milliárdos tech-vállalkozó. 

A The Post cikke Hunter elhagyott laptopjáról feltárt az elnök fia és üzleti partnerei közötti több tízezer e-mailt, amelyekből kiderült, hogy az elnök fia hogyan használta ki politikai kapcsolatait tengerentúli üzleti ügyletei során.

Zuckerberg azt is elmondta, hogy nem tervez újabb 400 millió dollárt költeni a helyi jelöltek finanszírozására ebben a választási ciklusban, miután az úgynevezett „Zuckerbucks” kezdeményezést a republikánusok élesen bírálták, mint a 2020-as szavazás befolyásolására tett kísérletet.

„Szólásszabadság” működésben: A Facebook törölte a Neokohn oldalát!

Lapunk Facebook-oldala vasárnap reggel vált elérhetetlenné, miután a közösségi médiaóriás törölte azt.