Hazaárulás: Katonai puccsot szított egy Irán által beszervezett izraeli férfi

Az ügyészség vádat emelt Eden Dabas, egy 30 éves, Ramat Gan-i lakos ellen, akit azzal vádolnak, hogy kapcsolatot létesített egy iráni ügynökkel, akinek állítólag különböző feladatokat végzett kriptovalutában történő kifizetésekért cserébe. 

A hétfőn benyújtott vádiratban Dabast azzal vádolják, hogy katonai puccsot hirdető plakátokat készített és terjesztett, valamint elősegítette egy olyan Telegram-csoport népszerűsítését, amelynek célja további izraeli állampolgárok toborzása volt.

A vádirat, amelyet Netanel Bojo, a Központi Kerületi Ügyészség ügyésze nyújtott be, azt állítja, hogy az elmúlt négy hónapban Dabas kapcsolatba lépett egy iráni hírszerzéssel kapcsolatban álló szervezettel, amely a Telegramon keresztül kereste meg őt. 

„Az ügynök irániként azonosította magát, és azt javasolta a vádlottnak, hogy jelentős ellenszolgáltatásért cserébe vállaljon különböző feladatokat, amelyek közül néhányat a vádlott annak ellenére végrehajtott, hogy 

tisztában volt azzal, hogy az ügynök egy ellenséges államot képvisel” 

– olvasható a vádiratban. „Az interakcióik során az ügynök többször utasította a vádlottat, hogy biztosítsa a kommunikációjuk titkosságát, és hogy titokban cselekedjen, hogy elkerülje a lebukást vagy elfogást”.

A vádirat részletezi továbbá, hogy „az ügynök utasítására a vádlott országszerte katonai puccsra buzdító plakátokat nyomtatott és helyezett ki, valamint segített a »Nép hadserege« nevű Telegram-csoport népszerűsítését is. Ennek a csoportnak az volt a célja, hogy további izraeli lakosokkal lépjen kapcsolatba toborzási céllal, például fényképek készítése és csomagok kézbesítése céljából. Bizonyos alkalmakkor a vádlott dokumentálta ezeket a tevékenységeket az ügynök számára a végrehajtás „bizonyítékaként” a fizetés biztosítása érdekében. Ezenkívül az ügynök utasította a vádlottat, hogy szerezzen be egy működőképes telefont, egy külön SIM-kártyát, parókát, kesztyűt és sapkát, és egy alkalommal törölje a köztük lévő összes kommunikációt”.

Elbocsátották a zendülésre buzdító izraeli tartalékos katonát

Az IDF büntetőeljárást indított az Izraelben hatalmas vihart kavaró videót készítő katona ellen.

A Telegram-csoport üzenetei azt sugallták, hogy „az ország megmentésének egyetlen módja a katonai puccs”. Dabas több tucat hasonló üzenetet tartalmazó plakátot – amelyeken egy véres kézlenyomat képe látható – akasztott ki Petah Tikvában, dokumentálta őket az iráni kapcsolattartói számára, majd később eltávolította őket. A szóban forgó Telegram-csoport arra is buzdította az együttműködésre hajlandó egyéneket, hogy „segítsenek az országnak, és közben pénzt is kereshetnek”, ha üzenetet küldenek.

A vádirat továbbá azt állítja, hogy „a vádlott hosszan tartó kapcsolatot tartott fenn az ügynökkel, több megkeresésre is válaszolt, sőt önállóan felajánlotta, hogy segít az ügynök tevékenységében. 

A vádlott összesen 12 000 dollárt kapott kriptovalutában”.

Dabasnak külföldi ügynökkel való kapcsolattartás vádjával kell szembenéznie. A vádirat további vádpontot tartalmaz különböző, nem személyes használatra szánt kábítószerek, köztük MDMA és kokain birtoklása miatt.

Ezzel egyidejűleg az ügyészség kérte Dabas előzetes letartóztatását a bírósági eljárás lezárásáig, arra hivatkozva, hogy kapcsolatban áll egy ellenséges állam hírszerzésésével. 

„Ebben a kapcsolatban segítette az államot az Izrael elleni konfliktusban” – állítja a beadvány – ”többek között azzal, hogy az ügynök számára uszító és megosztó plakátokat tett közzé az izraeli köztereken, és segített egy külön erre a célra létrehozott Telegram-csoport népszerűsítésében, amelyet további ügynökök toborzásának platformjaként használtak. 

Az alperes veszélyességét súlyosbítja az a tény, hogy tetteit háború idején hajtotta végre, annak minden következményével együtt”.

Izrael legendás tábornoka szerint „itt az ideje kiiktatni az iráni vezetést”

Curi Szági felelt a sah alatt az iráni különleges erők kiképzéséért, de segített a kurdoknak is visszaverni az iraki hadsereget. Most elmondta, mit kellene tennie Izraelnek.