Elbocsátották a zendülésre buzdító izraeli tartalékos katonát

Az IDF büntetőeljárást indított az Izraelben hatalmas vihart kavaró videót készítő katona ellen.

Az izraeli hadsereg elbocsátott egy tartalékos katonát, miután zendülésre buzdított egy, a közösségi médiában közzétett videón.

Az ismeretlen katona által készített videó vírusként terjedt el Izraelben. A videóban felszólította a katonákat, hogy ne engedelmeskedjenek a parancsnak, hogy adják át a Gázai övezet ellenőrzését bármely palesztin vagy arab entitásnak.

A lázadásra buzdító tartalékos katonát gyorsan azonosították, és a katonai rendőrség vasárnapi kihallgatását követően elbocsátották a szolgálatból.

Az izraeli hadsereg szerint a katonát lázadás, zendülésre való felbujtás, parancsmegtagadás és más bűncselekmények gyanúja miatt hallgatták ki. A most indított vizsgálat megállapításait a katonai főügyész elé terjesztik felülvizsgálatra.

A két és fél perces klipről eredetileg azt hitték, hogy Gázában forgatták, de később kiderült, hogy valójában Izraelben vették fel. A maszkos katona azzal kezdi, hogy a videó Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz szól.

„Mi, tartalékos katonák nem szándékozunk átadni [Gáza] kulcsait semmilyen palesztin hatóságnak”

– mondta a katona.

Jelentés: Izrael drámai módon ki van szolgáltatva az amerikai lőszereknek

A zsidó állam katonai függősége az Egyesült Államoktól az elkövetkező években várhatóan minden forgatókönyv szerint folytatódni fog.

„Nem áll szándékunkban átadni a kulcsokat semmilyen entitásnak, sem a Hamásznak, sem a Fatahnak, sem más arab entitásnak. A tartalékos katonák mögöttetek állnak, és győzni akarunk”.

A katona Joáv Gallant védelmi miniszterhez is szólt, és figyelmeztette őt, hogy „nem nyerheti meg a háborút. Lépjen ki! Nem tudod megnyerni ezt a háborút. Nem tudsz nekünk parancsolni”.

A hónap elején Gallant felszólította Netanjahut, hogy hozzon „kemény döntéseket” arról, hogy milyen lehet egy Hamász utáni Gáza, és elutasította azt az elképzelést, hogy az IDF átvegye a felelősséget a polgári ügyek felett az enklávéban.

Netanjahu válaszul megismételte, hogy ellenzi, hogy a Palesztin Hatóság kormányozhasson az övezetben.

„Nem fogjuk a Hamász-államot Fatah-állammal helyettesíteni”

– mondta.

Az izraeli 12-es csatorna arról számolt be, hogy a katona, akiről az azonosítás után kiderült, hogy a közösségi médiában olyan képek vannak, amelyek arra utalnak, hogy korábban valóban szolgált Gázában, és a múltban többször is összetűzésbe került a törvénnyel.

Meglepő terv: Gázaiakat fegyverezne fel az izraeli védelmi miniszter

Fegyvereket kapnának azok a helyi gázaiak, akik a háború után átveszik az irányítást a Hamasz helyett.

A tartalékos elbocsátásának híre alig egy nappal azután érkezett, hogy az IDF bejelentette, hogy büntetőjogi vizsgálatot indít a videó miatt, mondván, hogy a bemutatott viselkedés „súlyosan sérti az IDF értékeit”.

Nem világos, hogy a katona múltja miért nem okozott gondot a tartalékos szolgálatakor.

A videó nyilvánosságra kerülése után Herzi Halevi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke, aki maga is elégedetlenségét fejezte ki a Gázai övezetben kapcsán a stratégia hiánya miatt, utasította az összes parancsnokságot, hogy azonnal beszéljenek minden beosztottal a videóról.

A Hamász utáni Gázára vonatkozó, világosan meghatározott stratégia hiánya továbbra is törést okoz az izraeli politikában, mivel Beni Ganz, az izraeli háborús kabinet tagja nemrégiben azzal fenyegetőzött, hogy kilép a háborús kabinetbből, ha Netanjahu nem kötelezi el magát egy olyan terv mellett, amely a Gáza jövőbeli kormányzásával foglalkozik.

A halálnak halála és a palesztin fiaskó

A palesztin politikai vezetésnek nem kellett „Free Palestine” se 1936-ban, se 1947-ben, se 1987-ben, sem pedig 2000-ben. Kornéli Beáta írása.