Milyen messzire jutott Izrael a Hamász felszámolásában?

Október 7. óta mintegy 17 000 terroristát – a Hamász harcoló erőinek felét – öltek meg Gázában – közölte az IDF.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai több mint 17 ezer terroristát öltek meg a Gázai övezetben a Hamász elleni háború október 7-i kezdete óta – közölte Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője.

„Az IDF erői továbbra is harcolnak a Gázai övezetben – Rafahban, Hán Júniszban, a központi övezetben, és mindenhol támadnak” – mondta Hagari újságíróknak egy tájékoztatón.

„Eddig több mint 17 ezer terroristát likvidáltunk.

A folyamatos harc akadályozza a Hamász azon képességét, hogy ismét összeszedje és újjáépítse magát, és eltökéltek vagyunk, hogy ezt továbbra is fenntartjuk.” 

Az IDF-erők október 27-én léptek be a Gázai övezetbe, miután hetekig tartó légicsapásokat hajtottak végre válaszul az október 7-i támadásokra, amelyekben a terroristák mintegy 1200 embert gyilkoltak meg, több ezret megsebesítettek és több mint 250 embert elraboltak.

Június 23-án Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy a gázai intenzív harcok lassan véget érnek, és hogy az IDF több csapatot telepít a libanoni határra az Irán által támogatott Hezbollah támadásaira válaszul.

A számok nem hazudnak: az IDF világbajnok a sebesült katonák kimentésében

Már a NATO és más szövetséges hadseregek is érdeklődnek a rekordokat döntögető izraeli titok iránt.

A múlt hónapban az IDF bejelentette, hogy erői megölték a Hamász gázai vezetőinek a felét, és megölték vagy letartóztatták a Hamász mintegy 14 000 harcosát.

Avi Hyman kormányszóvivő május 13-án azt mondta, hogy az IDF erői több mint 14 ezer terroristát öltek meg, és hogy október 7. óta mintegy 16 ezer civil halt meg Gázában az ezt követő háború következtében.

Hyman szerint az izraeli hadsereg

„a történelem legalacsonyabb civil és harcos áldozati arányával” a városi hadviselésben új mércét állított fel.

A hadsereg csütörtökön azt is nyilvánosságra hozta, hogy a csapatok az elmúlt hónapban nem kevesebb mint 50 terrorista alagutat romboltak le a Gázai övezetet az egyiptomi Sínai-félszigettől elválasztó Philadelphi-folyosó alatt.

Az izraeli erők májusban foglalták el a Philadelphi-folyosót, és továbbra is jelen vannak, hogy megakadályozzák a Hamászt abban, hogy fegyvereket és más anyagokat csempésszen a Gázai övezetbe a hatalmas alagúthálózatán keresztül. 

Amerikai szakértő: Izrael új mércét állított fel a városi hadviselésben

John Spencer szerint az IDF több óvintézkedést tett a civil áldozatok megelőzésére, mint bármelyik hadsereg a történelem során.

Világelső: Az IDF először vetett be robotbuldózereket Gázában

Ez a világon az első jelentős bevonása ilyen földi roboteszközöknek a harcba.