Folytatódik a sor: A Columbia Egyetem elnöke is lemondott

Dr. Minouche Shafik, a Columbia Egyetem elnöke szerdán bejelentette lemondását, miután hónapok óta bírálják az egyetemén egyre növekvő antiszemitizmus kezelése miatt.

„Megtiszteltetés és kiváltság volt vezetni ezt a hihetetlen intézményt, és hiszem, hogy – együtt dolgozva – számos fontos területen előrelépést értünk el” – írta Shafik a diákoknak küldött e-mailben.

„A nyár folyamán lehetőségem volt elgondolkodni, és úgy döntöttem, hogy a mostani továbblépésem a legjobb módja annak, hogy a Columbia átvészelje az előttünk álló kihívásokat. Most teszem meg ezt a bejelentést, hogy az új vezetés már az új tanév kezdete előtt a helyére kerülhessen.”

Katrina Armstrongot nevezték ki ideiglenes elnöknek – olvasható a Columbia honlapján.

A Columbia Egyetemen a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása és az azt követő gázai háború óta az antiszemitizmus jelentősen felerősödött.

Április 30-án az egyetem vezetőinek kérésére a New York-i rendőrség több száz rendőre vonult be az egyetemre, egy második emeleti ablakon keresztül bejutottak az épületbe, és több tucatnyi letartóztatást hajtottak végre a Hamilton Hallt elfoglaló palesztinbarát arab tüntetőkkel szemben.

Ezt megelőzően a Columbia Egyetem Chábád rabbija és zsidó diákok egy csoportja saját biztonságuk érdekében kénytelen volt elhagyni az egyetem területét egy Hamász-párti tüntetés során.

A múlt héten a Columbia Egyetem három dékánja mondott le, miután kiderült, hogy

„nagyon aggasztó” szövegeket cseréltek, amelyek „nyugtalanító módon a régi antiszemita sztereotípiákat erősítik”.

„A cionisták nem érdemlik meg, hogy éljenek” – mondta a Columbia vezértüntetője

A gázai szolidaritási sátortábor egyik szervezője szerint hálásak lehetnek neki, amiért nem gyilkolja le csak úgy a cionistákat.

Shafik többek között azután került tűz alá, hogy a képviselőház oktatási és munkaügyi bizottságának az egyetemi antiszemitizmusról szóló meghallgatásán nem volt hajlandó antiszemitaként elítélni a „folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz” mondatot.

Ehelyett „bántónak” nevezte a kántálást, és azt mondta, hogy egyszerűen nem szeretné, ha az egyetemen elhangozna.

Shai Davidai, a Columbia Business School izraeli származású adjunktusa tavaly egy heves beszédében „gyávának” nevezte Shafikot, amelyben bírálta az elnököt, amiért nem sikerült elhallgattatnia a „terrorizmuspárti” hangokat az iskolában.

Erkölcsileg csődöt mondtak a legnevesebb amerikai egyetemek vezetői

Nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy a “zsidók kiirtására való felhívás” szembemegy-e az általuk képviselt intézmények magatartási kódexével.