Israel Hayom: Nem érkeznek az amerikai fegyverek, Izrael saját gyártásba kezd

A 10 hónappal a háború kitörése után Izrael levonta a legfontosabb tanulságot: az Izraeli Védelmi Erők (IDF) számára kritikus fontosságú fegyverek hazai gyártásának és fejlesztésének szükségességét.

Történelmileg Izrael e fegyverek egy részét külföldről, elsősorban az Egyesült Államokból szerezte be.

Az Israel Hayom értesülése szerint döntés született arról, hogy az Izraeli Légierő számára nehézbombákat fejlesztésébe és gyártásába kezdenek Izraelbe, beleértve az amerikai MK-84-eshez hasonló egytonnás bombákat, amelyek szállítása hónapok óta késik a Fehér Ház közvetlen utasítására.

Az izraeli védelmi minisztérium célul tűzte ki, hogy gyártósorokat alakítson ki, amelyek szükség esetén lehetővé teszik a gyors bővítést.

Az új bombák kifejlesztése és gyártása az előrejelzések szerint két-három évet vesz igénybe.

Bár az amerikai kormányzat még nem adott zöld utat a nehézbombák átadásának az Izraeli Légierő számára, biztonsági források az Israel Hayomnak azt mondják, hogy a döntés már a láthatáron van. Nemrégiben az Israel Hayom felfedte, hogy az USA megkezdte Izraelnek a féltonnás MK-83-as bombák szállítását, amelyet a háború kitörése előtt hónapokig visszatartottak.

A védelmi minisztérium további fegyverek hazai gyártását is kiszélesíti, beleértve a harckocsilőszert (amelyből világszerte hiány van) és a 155 mm-es lövedékeket. A minisztérium nemrég jelentős beszerzési ügyleteket jelentett be, köztük egy 1,5 milliárd sékeles (400 ezer dolláros) szerződést az Elbittel lőszerbeszerzésre és egy új, erre szakosodott gyár létrehozására Izrael déli részén.

Elég volt a függőségből: Izraelben fogják gyártani az IDF új fegyvereit

Arzenáljának jelentős átalakítását tervezi az IDF. Több tízezer fegyver beszerzésére írtak ki pályázatot.

A védelmi minisztérium főigazgatója, Eyal Zamir vezérőrnagy ezt „nagyszabású stratégiai lépésnek nevezte, amelynek célja, hogy biztosítsa az IDF hadigépezetének további fejlődését. Több tízmilliárdokat fektetünk és fogunk továbbra is befektetni az infrastruktúra és a képességek kiépítésébe, a gyártósorok bővítésébe, új gyártósorok létrehozásába és a készletek beszerzésébe a termelési függetlenség megszilárdítása érdekében”.

Nem sokkal korábban a védelmi minisztérium egy másik üzletet is bejelentett az Elbit Systems-szel, amelynek keretében 815 millió sékelért Iron Sting aknagránátokat vásároltak.

A tervek szerint növelni fogják az IDF páncélozott eszközök beszerzését is, beleértve a Merkava harckocsikat és a harcban már bizonyított páncélozott csapatszállító járműveket.

A beszerzéseket egy további új hadosztály létrehozásának szükségessége is indokolja.

A háború előtt a páncélozott harcjárművek gyártása évente körülbelül 24 darabot tett ki; ezt most növelni fogják. Emellett, amint megvalósítható, átfogó felújítási és karbantartási programot indítanak az IDF által a háború alatt használt páncélozott járművek számára.

Továbbá jóváhagyására vár egy F-15-ös század beszerzése az Egyesült Államoktól, valamint az új Reshef-osztályú hajókhoz a haditengerészet számára.

Az önálló lőszergyártás és fejlesztés Izrael stratégiai függetlenségét erősíti. A védelmi tisztviselők azonban figyelmeztetnek, hogy ez a folyamat költséges és időigényes lehet

Jelentés: Izrael drámai módon ki van szolgáltatva az amerikai lőszereknek

A zsidó állam katonai függősége az Egyesült Államoktól az elkövetkező években várhatóan minden forgatókönyv szerint folytatódni fog.

Csendes bojkott: Európa korlátozza az Izraelnek történő lőszereladásokat

Szerbia segítő kezet nyújtott zsidó államnak, de ez nem elég, és az IDF más alternatívák után kutat.