Elég volt a függőségből: Izraelben fogják gyártani az IDF új fegyvereit

Arzenáljának jelentős átalakítását tervezi az IDF. Ennek érdekében a védelmi minisztérium pályázatot írt ki több tízezer gyalogsági fegyver beszerzésére, amelyeket három helyi fegyvergyártótól terveznek beszerezni: a Silver Shadow-tól, amely a Tavor elsődleges gyártója, az Emtan-tól, amely az MZ-4 gépkarabélyokat gyártja és az Israel Weapon Industries-tól, amely az Arad-ot.

Az IDF által végzett széles körű tesztelési folyamatot követően e gyártók közül kettőt hirdetnek ki győztesnek a pályázaton – írja a Ynet.

Az új fegyverek a széles körben használt amerikai M4-en alapulnak majd. Következésképpen az izraeli gyártású Tavorokat, amelyeket eredetileg az amerikai fegyverek helyettesítésére szántak közel két évtizeddel ezelőtt, de csak három gyalogsági dandárnál (Givati, Golani és Nahal) rendszeresítették, fokozatosan kivonják a szolgálatból.

Átmeneti megoldásként a Tavorokat átcsoportosítják a nem gyalogsági egységekhez, például a páncélos alakulatokhoz, a tüzérséghez és esetleg a műszaki egységekhez. Ezenkívül a meglévő fegyverek háború során bekövetkezett elhasználódása miatt mintegy 20 ezer darab amerikai M4-re és további 3000 ezer Tavorra adtak le rendelést.

A védelmi minisztérium hangsúlyozza, hogy a pályázatot elnyerő két izraeli gyártónak szigorú feltételeknek kell megfelelnie.

„Alapos kutatást végeztünk a témában és összehasonlító kísérleteket a Givati, Kfir és Netzah Yehuda dandárok katonáival, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ez nem csak a parancsnokok megérzése. A lőtéren végzett tesztek során megfigyeltük, hogy át kell térnünk az egységes fegyverrendszerre, mert jelentős hiányosságok mutatkoztak, főként a tartalékos zászlóaljaknál,

amelyek különböző egységek katonáiból állnak, akik közül egyesek a Tavor-t, mások az M4-est használták”

– nyilatkozta a Ynetnek a haderő fejlesztéséért felelős egyik magas rangú tiszt.

ARAD! IDF new assault rifle ארד! הרובה החדש של צהל

הרובה החדש של צהל !!! ארד!!! חייבים לצפות!!! מנכל קליבר 3, אל״מ במיל שרון גת , בוחן את רובה הארד של IWI תוצרת ישראל. הוא סוקר את הנשק ויורה בכל סוגי המצבים : עמידה ,כריעה, שכיבה, מאחורי מחסה ואוטומט. כדי לשמוע את דעתו כנסו לסרטון. The new IDF assault rifle!!!

„Célunk, hogy az Egyesült Államoktól kapott új M4-es puskákat még ebben az évben kiosszuk a Givati és Golani dandárok számára, lehetővé téve számukra, hogy megismerkedjenek és elkezdjék használni ugyanazt a fegyvertechnológiát, amelyet végül Izraelben fognak gyártani.”

A mostani törekvés, hogy a hazai gyalogsági fegyverekre támaszkodjon, az izraeli hadsereg harmadik kísérletét jelenti az elmúlt évtizedekben, az 1970-es és 1980-as években a Galil és a 2000-es évek elején bevezetett Tavorok után (egyik fegyver sem teljesítette az eredeti elvárásokat).

A megmaradt fegyvereket, valamint az IDF által fokozatosan kivont M4-eseket a hadsereg újonnan létrehozott vészhelyzeti raktáraiba fogják szállítani.

Hasonló folyamat zajlik a légierőnél is: tervben van már az izraeli gyártmányú precíziós bombák első gyártósorainak létrehozása, ami változást jelent a korábbi, az amerikai gyártmányú bombákra való támaszkodással szemben.

Vadonatúj technológiával mentik meg a sebesült izraeli katonák életét

Már több mint 13 ezer izraelit – civileket és katonákat – láttak el október hetedike óta az izraeli kórházakban.