Ennyi volt: London az izraeli fegyvereladások felfüggesztésére készül

A munkáspárti kormány döntésének hátterében feltehetően a Nemzetközi Bíróság véleménye áll, amely szerint „Izrael megsérti a nemzetközi jogot a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinok feletti uralmával”.

Az Egyesült Királyság valószínűleg a következő napokban bejelenti, hogy felfüggeszti az Izraelnek történő fegyvereladásra vonatkozó kiviteli engedélyek kiadását – közölték hétfőn izraeli tisztviselők.

A tisztviselők úgy vélik, hogy a londoni döntés a Nemzetközi Bíróság múlt héten kiadott véleménye hivatkozva született meg, amely szerint a „palesztin területek izraeli megszállása” sérti a nemzetközi jogot.

Keir Starmer munkáspárti miniszterelnök ugyanakkor nem támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének, Karim Khan elfogatóparancsát Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter ellen.

A Keir Starmer vezette munkáspárti kormány azután került hatalomra, történelmi vereséget mért Rishi Sunak konzervatív pártjára.

Magyarország kelt a Hága által betámadott Izrael védelmére

A kormány szerint a Nemzetközi Bíróság csak tovább szítja a feszültséget.

Jogászok tették helyre az izraeli fegyverszállítások leállítását követelőket

Izrael gázai hadjárata nem sérti a nemzetközi jogot, ezért nincs szükség a tűzszünetre való felhívásokra – állítja több neves ügyvéd is.