Washington titokban figyelmeztette Iránt az atomprogramja miatt

Biden-kormányzat júniusban figyelmeztette Teheránt gyanús nukleáris tevékenységre. Az iráni válasz „valamelyest enyhítette” az amerikai tisztviselők aggodalmait – írja az Axios.
Az Egyesült Államok a múlt hónapban figyelmeztetést küldött Teheránnak, amelyben komoly aggodalmát fejezte ki az atomfegyver előállítására vonatkozó iráni kutatás-fejlesztés miatt. A Biden-adminisztráció az után lépett, miután mind amerikai, mind izraeli tisztviselők gyanús nukleáris tevékenységet észleltek iráni tudósok részéről az elmúlt hónapokban. Úgy tűnt, hogy a hírszerzés megerősítette azokat a félelmeket, amelyek szerint Teherán az amerikai választások körüli időszakot arra használja fel, hogy lépéseket tegyen nukleáris fegyver előállítására.

Az Axios amerikai híroldal három, meg nem nevezett amerikai és izraeli tisztviselőt idézett, akik szerint az Egyesült Államok hetekkel ezelőtt egy harmadik országon keresztül is jelezte aggodalmát Teheránnak. Amerikai tisztviselők azt mondták az Axiosnak, hogy az irániak magyarázattal szolgáltak a fokozott nukleáris tevékenységre, és megerősítették, hogy politikájukban nem történt változás és cáfolták, hogy nukleáris fegyverkezésre törekednének.

Nem múlt el a veszély: Irán is merényletre készül Donald Trump ellen

Az iszlamista rezsim már évek óta el akarja tenni láb alól a Trump-kormányzat korábbi szereplőit.

Az Axios szerint az iráni válasz „eloszlatott néhány aggályt, és némileg enyhítette az iráni kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos aggodalmakat”.
Egy amerikai tisztviselő azt mondta az Axiosnak: „Nem látunk jeleket arra, hogy Irán jelenleg is végrehajtaná azokat a kulcsfontosságú tevékenységeket, amelyek szükségesek lennének egy tesztelhető nukleáris eszköz előállításához. …

Nagyon komolyan veszünk minden, Irán általi nukleáris eszkaláció lehetőségét.

És amint az elnök világossá tette, elköteleztük magunkat amellett, hogy soha nem engedjük, hogy Irán nukleáris fegyverhez jusson – készek vagyunk minden eszközt felhasználni ennek érdekében.”

Ez gyors volt: Máris elpusztítaná Izraelt a mérsékeltnek mondott új iráni elnök

Kivillantotta a foga fehérjét a Nyugaton „reformernek” beállított Maszúd Peszeskján.

A múlt hónapban kiszivárgott dokumentumokból kiderült: Irán egyik fő nukleáris létesítményén hatalmas bővítést hajtanak épp végre, ami megháromszorozhatja vagy megnégyszerezheti az ország dúsított urán termelését, új lehetőségeket kínálva Teheránnak a nukleáris fegyverarzenáljának gyors kifejlesztésére.

A Washington Post által megszerzett bizalmas dokumentumok és elemzések szerint Irán legfontosabb nukleáris telephelyén, a fordowi dúsító üzemben megvalósuló nagy projekt jelentősen felgyorsítaná Irán nukleáris céljainak elérését.

Idén márciusban az amerikai és az izraeli hírszerzés azt közölte, hogy szerintük az iráni tudósok fejlett kutatásokat folytatnak, amelyek nukleáris fegyverek fejlesztésére használhatók fel.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

New York Times: Irán hamarosan megkezdheti az atomfegyverek gyártását

Irán vezetése „stratégiai vitát” folytat arról, hogy eljött-e az idő arra, hogy megkezdje az atomfegyverek gyártását.