AP: A lengyel, izraeli és magyar példával riogatnak Németországban

A kormánykoalíció pártjai és a CDU közösen erősítenék meg a bíróságok függetlenségét.

A német kormánykoalíció és a konzervatív ellenzék a héten egy tervet terjesztett elő, amely megvédi az ország legfelsőbb bíróságát „a szélsőséges vagy tekintélyelvű politikusok esetleges jövőbeli manipulációjától”.

Marco Buschmann igazságügyi miniszter indoklásában a lengyelországi, magyarországi és izraeli tapasztalatokra hivatkozott, amelyek a szövetségi alkotmánybíróság megerősítésének szükségességét illusztrálják.

Az Olaf Scholz kancellár hárompárti koalíciója és a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU által előterjesztett terv azt kéri, hogy a bíróság alapszabályait az alkotmányban rögzítsék, ami a második világháború utáni német alkotmány 75 évvel ezelőtti megalkotásakor még nagyrészt nem volt így.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem egyszerű többségre, hanem kétharmados parlamenti többségre lenne szükség a módosításukhoz.

Ritkán fordul elő, hogy egy kormánykoalíció ennyi mandátummal rendelkezzen a parlamentben, és hallatlanul ritka, hogy egyetlen párt ilyen erős legyen – írja az AP.

A változtatás támogatói különösen a szomszédos Lengyelországra hivatkoztak, mint elrettentő példára.

Németország szövetségi alkotmánybíróságát, amely Berlintől távol, a délnyugati Karlsruhe városában székel, gyakran tölt be szerepet a politika végső döntőbírájaként.

Az izraeli igazságügyi reformról itt írtunk részletesebben.

Az izraeli elit bolsevista lázadása a demokrácia ellen

Az izraeli belpolitikai vihar „összetett probléma-halmaz, amit nem könnyű kibogozni, és az igazságügyi reform csupán egy vékony hártya mindezek felszínén” – írja Amichay Mihály Éva