Történelmi: Egymilliárd dollárért vesz izraeli kémműholdat egy arab állam

2024. július 10-én a marokkói média arról számolt be, hogy az észak-afrikai ország egy 1 milliárd dolláros üzlet keretében egy kémszatellit beszerzését tervezi az Israel Aerospace Industries-tól, amely az izraeli képességek jelentős megosztását jelentené az Irán által fenyegetett mérsékelt arab szövetséges irányába.

Az üzlet, amelyet a hírek szerint a következő öt évben viteleznek ki, Marokkó kifinomult műholdas technológiával való ellátását fogja eredményezni, ami növeli Rabat megfigyelési és hírszerzési képességeit.

Ez a lépés tükrözi az ország Izraellel való növekvő stratégiai partnerségét is.

Véletlen vagy sem, de a bejelentés a Polisario Frontnak, a Nyugat-Szahara Marokkótól való függetlenségére törekvő szeparatista csoportnak nyújtott iráni támogatással kapcsolatos aggodalmak fokozódása közepette történt.

A La Revue Afrique legutóbbi jelentéseiben részletesen beszámolt arról, hogy Irán fejlett fegyverekkel, köztük aknavető gránátokkal és föld-levegő rakétákkal látja el a Polisario Frontot. Ezek a jelentések kiemelik a Hezbollah szerepét a Polisario harcosainak algériai kiképzésében is.

Úgy tűnik, az iráni gyártmányú fegyverek elterjedését Teherán szövetségesei között az izraeli gyártmányú védelmi technológia elterjedése ellensúlyozza Jeruzsálem szövetségesei között.

Marokkó régóta azzal vádolja Iránt, hogy a Polisario felfegyverzésével destabilizálja a régiót, ami arra késztette Rabatot, hogy 2018 májusában megszakítsa diplomáciai kapcsolatait Teheránnal. Nasszer Bourita marokkói külügyminiszter a Hezbollahnak a Polisariohoz fűződő katonai kapcsolatait, amelyeket az algériai iráni nagykövetségen keresztül segítenek, Marokkó biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyként említette.

Oroszország kémhajókat küldött a legújabb izraeli atomtengeralattjáró ellen

Az INS Drakon-t megfigyelő egyik hajó az Északi Áramlat közelében tartózkodott a felrobbantása előtt.

A megvásárolni kívánt izraeli kémműhold fokozott megfigyelési képességekkel ruházza fel Marokkót, lehetővé téve számára az országot fenyegető tevékenységek és katonai mozgások hatékonyabb nyomon követését.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) az év elején arról számolt be, hogy Marokkó két, az IAI által gyártott Ofek 13 kémműhold megvásárlására készül.

„Ezeket a megfigyelő műholdakat a világ egyik legjobbjának tartják, és az IDF 9900-as hírszerző egysége használja őket”

– jegyezte meg a Globes.

Az izraeli Ofek kémszatellitek, különösen a nemrég felbocsátott Ofek 13, amely 2023 áprilisában állt pályára, olyan fejlett képességekkel rendelkezik, amelyeket hamarosan Marokkó is élvezhet. Az Ofek 13 fejlett technológiája lehetővé teszi, hogy nagy felbontású képeket készítsen különböző körülmények között, többek között éjszaka és a felhőtakarón keresztül is. Ez a képesség drasztikusan javítja Marokkó hírszerzési képességét.

A bejelentett műholdeladás azt mutatja, hogy az Izraellel való partnerség előnyős lehet a mérsékelt arab államok katonai képességeire nézve, akik ezért cserébe hírszerzési információkat oszthatnak meg és további segítséget nyújthatnak Izraelnek.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fokozódik a fegyverkezési verseny: Titkos rakétát teszteltek Izraelben

A sikeres teszt egyértelmű üzenetként szolgál mind a szövetségesek, mind az ellenfelek számára Izrael fejlett képességeiről.