„Kérjük vissza a túszainkat!” – Trump megfenyegette a Hamászt

Donald Trump republikánus elnökjelölt arra figyelmeztetett, hogy az amerikai túszokat fogva tartó országok „nagyon nagy árat” fognak fizetni, ha nem engedik el őket.

„Az egész világnak ezt mondom: Vissza akarjuk kapni a túszainkat, és jobb, ha még hivatalba lépésem előtt visszakerülnek, különben nagyon nagy árat fognak fizetni”

– figyelmeztetett beszédében Trump.

Több mint 60 amerikait tartanak túszként vagy jogtalanul fogva világszerte, köztük nyolcat a Hamász Gázában, akiket a terrorcsoport október 7-i mészárlásakor raboltak el. A támadás során elrabolt egyik amerikai-izraeli túsz szülei szerda este a republikánusok gyűlésén maguk is felszólaltak.

A csütörtöki beszéd volt Trump első beszéde a múlt hétvégi, pennsylvaniai nagygyűlésen ellene elkövetett merénylet óta.

Trump megismételte azt az állítását, hogy a Hamász október 7-i támadása nem történt volna meg, ha ő lett volna az elnök.

Megfogadta, hogy „véget vet minden egyes nemzetközi válságnak, amelyet a jelenlegi kormányzat okozott, beleértve az Oroszország és Ukrajna között zajló szörnyű háborút – amely soha nem történt volna meg, ha én vagyok az elnök – és az Izrael elleni támadás okozta háborút, amely soha nem történt volna meg, ha én vagyok az elnök”.

„Irán tönkrement. Iránnak nem volt pénze. Most Iránnak 250 milliárd dollárja van. Mindezt az elmúlt két és fél év alatt szerezték”

– tette hozzá Trump, mondván, hogy a Biden-kormányzat feloldotta az általa bevezetett szankciókat Teherán ellen.

„Megmondtam Kínának és más országoknak, hogy ha Irántól vásárolnak, nem engedjük, hogy üzletet kössenek ebben az országban” – magyarázta, majd megismételte azt az állítását, hogy Irán a küszöbén állt annak, hogy még Trump 2020-as választási veresége előtt beleegyezik egy új, atomprogramját szigorúbban korlátozó megállapodásról szóló tárgyalásokba.

New York Times: Irán hamarosan megkezdheti az atomfegyverek gyártását

Irán vezetése „stratégiai vitát” folytat arról, hogy eljött-e az idő arra, hogy megkezdje az atomfegyverek gyártását.

„Irán alkut akart kötni velünk” – mondta.

„Most Irán nagyon közel van ahhoz, hogy atomfegyverrel rendelkezzen, ami soha nem történhetett volna meg”.

Trump ismét ígéretet tett arra, hogy Izraelhez hasonló Vaskupola rakétavédelmi rendszert épít az Egyesült Államokban.

„Izraelnek van egy Vaskupolája. Van egy rakétavédelmi rendszerük. Háromszáznegyvenkét rakétát lőttek ki Izraelre, és csak egy jutott át” – mondta Trump, utalva Irán áprilisban Izrael ellen intézett, példátlan drón- és rakétatámadására.

„Miért kellene más országoknak rendelkezniük ilyennel, nekünk pedig nem? Nem, mi megépítjük a Vaskupolát az országunk fölé, és biztosak leszünk benne, hogy semmi sem jöhet és nem árthat a népünknek” – tette hozzá.

A volt elnök szokatlanul békülékeny hangot ütött meg a beszédében, amikor hivatalosan is elfogadta a párt jelölését.

„Azért indulok, hogy egész Amerika elnökévé váljak, nem pedig fél Amerikáért, mert fél Amerikáért nem lehet győzni”

– mondta.

Trump tisztelgett Corey Comperatore, a merénylet során halálos lövést kapott tűzoltó előtt is, megcsókolva a színpadon elhelyezett sisakját.

Nem múlt el a veszély: Irán is merényletre készül Donald Trump ellen

Az iszlamista rezsim már évek óta el akarja tenni láb alól a Trump-kormányzat korábbi szereplőit.