Erdogan most a NATO-t zsarolja

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön, a Washingtonban tartott NATO csúcson kijelentette, hogy nem lehetséges, hogy a NATO folytassa együttműködését Izraellel.

„Amíg Palesztinában nem jön létre átfogó, fenntartható béke, addig Törökország nem fogja jóváhagyni az Izraellel való együttműködésre irányuló kísérleteket a NATO-n belül” – mondta Erdogan a washingtoni NATO-csúcson tartott sajtótájékoztatón.

A török elnök a Hamász palesztin terrorszervezet brutális októberi támadása nyomán kialakult háború kezdete óta folytatta Izrael elleni verbális támadásait és rágalmait.

Az egyik beszédében a török elnök azt mondta, hogy

Benjamin Netanjahu miniszterelnök „e század egyik legnagyobb atrocitását követte el Gázában, és máris Gáza mészárosaként írta be nevét a történelembe”.

A török kereskedelmi minisztérium május elején bejelentette, hogy felfüggesztette az Izraellel folytatott összes export- és importtevékenységet, mivel az, mint fogalmazott, „a nemzetközi jogot és az emberi jogokat megsértve agressziót folytat Palesztina ellen”.

A lépés néhány héttel azután történt, hogy Törökország 54 termékkategória Izraelbe irányuló exportját korlátozta.

Erdogan később azt mondta, hogy Törökországnak az Izraellel folytatott kereskedelem leállítására irányuló lépése azt a célt szolgálta, hogy az országot tűzszünetre kényszerítse a Gázai övezetben.

Csütörtöki nyilatkozatában a török elnök azt is elmondta, hogy megbízta Hakan Fidan török külügyminisztert, hogy találkozzon Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, hogy megkezdjék a kapcsolatok helyreállítását Szíriával.

A hét elején Erdogan azt mondta, hogy „bármelyik pillanatban” meghívhatja Aszadot Törökországba, a megbékélés jeleként, miután a 2011-es háború megszakította a kapcsolatokat Ankara és Damaszkusz között.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörésekor Erdogan folyamatosan nyíltan bírálta Aszadot. Többször felszólította a szíriai elnököt, hogy mondjon le, 2013 augusztusában pedig azt mondta, hogy minden szíriai katonai beavatkozás célja Aszad rendszerének megbuktatása kell, hogy legyen.

Törökország azonban mérsékelte követeléseit, amióta Aszad szövetségeseivel, Oroszországgal és Iránnal együtt dolgozik egy politikai megoldáson.

Erdogan: Biden és Amerika bűnrészes az „izraeli háborús bűnökben”

A török elnök szankciókat követel Izrael ellen.