Erdogan: Biden és Amerika bűnrészes az „izraeli háborús bűnökben”

A washingtoni NATO-csúcson a Newsweeknek adott interjújában a török diktátor, Recep Tayyip Erdogan azt mondta, hogy Izrael „brutális gyilkosságot” követ el civilek ellen, és a kórházakra, segélyközpontokra és más helyekre mért csapásai háborús bűnöknek minősülnek.

A török elnök azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök és kormánya bűnrészes abban, amit izraeli háborús bűnöknek és a nemzetközi jog megsértésének nevezett a gázai konfliktusban, és

szankciókat követelt Izrael ellen.

„Az amerikai kormányzat azonban figyelmen kívül hagyja ezeket a jogsértéseket, és a legnagyobb támogatást nyújtja Izraelnek. Teszi ezt annak árán, hogy bűnrészesek ezekben a jogsértésekben” – idézte Erdogan szavait.

„Ebben a helyzetben ki milyen szankciókat fog kivetni Izrael ellen a nemzetközi jog megsértése miatt? Ez az igazi kérdés, és erre senki sem ad választ”

– mondta.

Izrael természetesen visszautasítja azokat a hamis vádakat, amelyek szerint háborús bűnöket követett volna el a Hamász palesztin terrorszervezet elleni harcában a Gázai övezetben és tagadja, hogy szándékosan civileket céloz.

A NATO-tag Törökország elítélte Izrael Gáza elleni támadását, leállította a vele folytatott kereskedelmet, és támogatásáról biztosította a Hamász terrorszervezetet. Törökország a Hamász október 7-i brutális terrortámadása után kirobbant háború óta bírálta a nyugati országokat, amiért támogatják Izraelt, és felszólított arra, hogy Izraelt nemzetközi bíróságok büntessék meg.

Erdogannak teljesen elmentek otthonról

A török elnök eddig is híres volt képtelen állításairól, most azonban még magán is túltett.

Arra a kérdésre, hogy Törökországnak milyen szívélyes kapcsolatai vannak Oroszországgal és Kínával, valamint hogy Ankara a közelmúltban milyen kapcsolatokat ápolt a BRICS-csoporttal és a Sanghaji Együttműködési Szervezettel, Erdogan azt mondta, hogy Törökország a „mindenki számára előnyös” megközelítéssel folytatja diplomáciáját, ezért nem zárja ki, hogy nem-nyugati entitásokkal is kapcsolatba lépjen.

„Rendíthetetlen NATO-szövetségesek vagyunk. Ugyanakkor nem hisszük, hogy ez akadályozná, hogy pozitív kapcsolatokat alakítsunk ki olyan nemzetekkel, mint Kína és Oroszország”

– fogalmazott a török elnök.

A török elnök ágyba fekszik minden Izraelt elpusztítani kívánó terroristával

Erdogan most éppen az Irán-csatlós libanoni terroristák mellett állt ki. Izrael nem is hagyta szó nélkül.