A török elnök ágyba fekszik minden Izraelt elpusztítani kívánó terroristával

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter a héten folytatta csörtéjét Recep Tayyip Erdoğan török államfővel, amiért utóbbi támogatja a zsidó állam elleni terrorizmust.

„Erdogan bejelentette, hogy Izrael fenyegetéseivel szemben támogatja a Hezbollahot. Erdogan egy háborús bűnös, aki ártatlan kurdokat mészárol le Szíriában, és megpróbálja megtagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát egy Irán parancsára Libanonból támadó terrorszervezettel szemben” – tweetelte Katz.

Katz megjegyzése azután hangzott el, hogy Erdoğan azzal vádolta Izraelt és a Nyugatot, hogy megpróbálnak háborút kirobbantani az egész Közel-Keleten.

„Izrael most Libanont veszi célba, és látjuk, hogy a színfalak mögött nyugati hatalmak veregetik Izrael vállát, sőt támogatják őket”

– mondta a török vezető szerdán.

Közölte továbbá, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „tervei, hogy a háborút kiterjesszék a térségre, nagy katasztrófához fognak vezetni”.

Erdoğan így folytatta: „Kiállunk Libanon mellett az izraeli fenyegetésekkel szemben, ahogy kiállunk Palesztina mellett, és felszólítjuk a térség országait, hogy támogassák Bejrútot”.

Lesz-e harmadik izraeli-libanoni háború?

A geopolitika nem szereti a vákuumot, ha az USA elveszíti ezt a régiót, megnyeri más, aminek semelyikünk sem fog örülni.

A török elnök megjegyzései Cipruson is felborzolták a kedélyeket, miután a libanoni Hezbollah terroristái azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják a szigetországot egy Izraellel vívott háború esetén.

„Figyelmeztetni kell a ciprusi kormányt, hogy a ciprusi repülőterek és bázisok megnyitása az izraeli ellenség számára, hogy Libanon ellen támadhasson, azt jelenti, hogy a ciprusi kormány a háború részévé vált, és az ellenállás a háború részeként fog vele szemben fellépni” – mondta a múlt héten Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője.

Válaszul Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök cáfolta az állításait, miszerint országa részt vesz az Izrael elleni háborúban.

Robert C. Castel: Ciprus a célkeresztben

Izrael után már az Európai Unió délkeleti bástyáját fenyegetik Irán csatlósai.

Hakan Fidan török külügyminiszter azonban hétfőn azt mondta: „Ha részesei lesztek a Közel-Keleten folyó háborúknak, akkor ez a tűz titeket is meg fog találni”.

Májusban Törökország kereskedelmi bojkottot jelentett be Izraellel szemben, amelyet részben gyorsan vissza is vontak.

„Erdogan meghátrált és számos kereskedelmi korlátozást törölt. A tanulság világos: ne engedjünk egy diktátor fenyegetéseinek, tegyük lehetővé az alternatívákat, és ne függjünk a Muszlim Testvériség támogatójától, aki egy pillanat alatt mindent leállíthat” – írta Katz az eset után.

Áprilisban a török elnök Iszmail Haníje Hamász-terrorista vezetőt látta vendégül Isztambulban.

„Muzulmán Testvériség: Nemi erőszak, mészárlás, holttestek meggyalázása, csecsemők elégetése. Erdogan, szégyelld magad!” – tweetelte törökül az izraeli külügyminiszter akkor egy kép mellé, amelyen Erdoğan és Haníje kezet ráznak többórás találkozójuk után.

Október óta Erdoğan többször is a náci Németországhoz hasonlította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és kormányát.

Erdoganék őrizetbe vették egy izraeli rendőrnő édesapját

Aggasztó fejlemények a Hamász-barát kormány vezette Törökországból.