Erdoganék őrizetbe vették egy izraeli rendőrnő édesapját

Aggasztó fejlemények a Hamász-barát kormány vezette Törökországból.

Egy Törökországban született izraeli határrendésznő édesapját, nagybátyját és egy másik rokonát három különböző isztambuli rendőrőrsre idézték be. A mintegy kilenc órán át tartó kihallgatások jelentős aggodalmat keltettek a család körében.

Az egész ügy akkor kezdődött, amikor Izrael washingtoni nagykövetsége a múlt héten egy tweetet tett közzé. A tweetben négy jeruzsálemi határrendőrről készült fénykép szerepelt, amelyet egy ismert izraeli fotós készített még februárban. A képaláírás így szólt: „Minden állampolgárunk, aki a világ minden tájáról érkezett, Izraelt védi”. Megemlítették a négy rendőr származását is, kiemelve, hogy egyikük Törökországból vándorolt be Izraelbe.

A tweet megjelenését követően a rendőrnő családja a nagykövetséghez fordult, ami a tweet azonnali törlését eredményezte.

Mire eltávolították, a tweet már körbejárta a török weboldalakat, amelyeken a határrendésznő fotója és teljes neve is szerepelt.

Na szép: Erdogan miatt bukják az olimpiai szereplést az izraeli birkózók

Véget ért az izraeli birkózócsapat álma, hogy részt vegyen a nyári párizsi olimpián.

Ankara korábbi polgármestere, Melih Gökçek felszólította a rendőrséget, hogy nyomozzon „a népirtást elkövető terrorista” ellen. Ennek hatására a rendőrnő apját beidézték kihallgatásra, aminek eredményeként kilenc órás kihallgatásra került sor. Ezzel egyidejűleg a nagybátyját és egy másik rokonát is behívták kihallgatásra.

Ezzel párhuzamosan a törökországi Szabad Harc Pártja, más néven a „török Hezbollah” nemrég törvényjavaslatot terjesztett a török parlament elé, hogy vonják vissza a kettős állampolgársággal rendelkező törökországi zsidók állampolgárságát. A törvényjavaslat vagyonuk elkobzását és életfogytiglani börtönbüntetésre való ítélését is előírja.

A mindössze három taggal rendelkező szélsőséges párt, Erdogan koalíciójának része.

Erdogan: Ezernél is több Hamász-tagot kezelünk török kórházakban

A török elnök szerint a Hamász nem terrorcsoport, csupán ellenállási mozgalom.

Törökország és Kolumbia is nagyot rúgott Izraelbe

A zsidó állam külügyminisztere diktátornak nevezte Erdogant a súlyos döntés bejelentése után.